Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szerződések hiányában bírságra lehet számítani
A feladatellátási kötelezettség elmulasztása esetén büntetésre számíthatnak az önkormányzatok

Ellenőrzései során gyakran tapasztalja a hulladékszállítás és az orvosi ügyelet ellátásával kapcsolatos szerződések hiányát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya. A feladatellátási kötelezettség elmulasztása azonban komoly bírság kiszabásával is járhat – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Katona Károly főosztályvezető-helyettes.


Szerződések hiányában bírságra lehet számítani

A helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletét látja el egyrészt hivatalból, másrészt bejelentések által a Törvényességi Felügyeleti Osztály. Ehhez az önkormányzati képviselőtestületi és bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyvet a települések kötelesek elektronikus úton beküldeni vizsgálatra a kormányhivatalhoz. Emellett, mint arra Katona Károly felhívta a figyelmet, a beszámolókat a nemzeti jogszabálytár felületére is fel kell tölteniük az önkormányzatoknak.

Az ellenőrzések során gyakoriak a feladatellátási kötelezettség elmulasztásával kapcsolatos ügyek – mondta a főosztályvezető-helyettes, példaként említve a hulladékszállítás és az orvosi ügyeletre vonatkozó szerződések hiányát. „Ilyen esetekben felszólítjuk az önkormányzatot a szerződés pótlására, amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy a bíróság kötelezi a hivatalokat a szerződések megkötésére” ‒ mondta. Hozzátette: hiányosság esetén a kormányhivatal minimum 36 850 forintos bírságot, de ennek akár a tízszeresét is kiszabhatja. „Mi azonban csak olyan esetben bírságolunk, amikor a szerződés megkötésének hiánya emberi mulasztásra vezethető vissza” ‒ mondta.

Kötelező oktatás a képviselők számára

Az országban elsőként Jász-Nagykun-Szolnok megyében került sor arra, hogy a kormányhivatal nevezzen ki alpolgármestert. Erre 2014 óta van lehetőségük a hivataloknak abban az esetben, ha a települési képviselő-testület nem egyezik meg az alpolgármester személyében. Emellett fontos változás volt, hogy megválasztásukat követően valamennyi önkormányzati képviselőnek részt kell vennie a kormányhivatal által szervezett oktatáson a kinevezését követő három hónapon belül. „Az elmúlt időszakban több időközi választás is volt a megyében, természetesen az így megválasztott képviselőknek is szervezünk majd oktatást” ‒ hívta fel a figyelmet Katona Károly.

A képviselőknek nem lehet köztartozásuk

Az önkormányzati képviselőknek sem az állammal, sem az önkormányzattal szemben nem lehet köztartozásuk. Hatvan napon túli tartozás esetében a képviselő megbízatása automatikusan megszűnik.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu