Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A szervezés szabályos, de azért vannak még hibák
A nagymarosi, a dabasi, a hajdúszoboszlói és a törökszentmiklósi önkormányzat hulladékgazdálkodását vizsgálta az ÁSZ

Szabályosan szervezte meg a hulladékgazdálkodást a nagymarosi, a dabasi, a hajdúszoboszlói és a törökszentmiklósi önkormányzat 2011 és 2014 között, a tulajdonos jogok gyakorlása és a társaságok vagyongazdálkodása terén azonban szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ).


A számvevőszék MTI-hez 2016. október 11-én eljuttatott közleménye szerint a négy hulladékgazdálkodó társaságot az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok vizsgálatának keretében ellenőrizte.

Nagymaros

A Nagymaros város önkormányzatának többségi tulajdonában lévő Maros Építőipari és Kommunális Nonprofit Kft. ellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy a hulladékgazdálkodást az önkormányzat szabályosan szervezte meg, ugyanakkor a tulajdonosi jogok gyakorlása nem volt megfelelő, mivel a társaságnál az előírások ellenére nem működött felügyelőbizottság, emiatt az önkormányzat nem tudta szabályszerűen kontrollálni az ügyvezető munkáját és a társaság működését.

Az öt település hulladékgyűjtését biztosító társaság vagyongazdálkodása a szabályozási hiányosságok, a hibás eljárások és a tárgyi eszközök leltározásának hiánya miatt nem volt szabályszerű. A közszolgáltatói feladattal kapcsolatos önköltségszámítása és árképzési gyakorlata sem volt szabályszerű, ugyanakkor a rezsitörvény szerinti díjcsökkentést az előírásoknak megfelelően végrehajtotta.

Dabas

A Dabasi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő NHSZ Dabas Hulladékgazdálkodási Kft.-vel kapcsolatban az ÁSZ megállapította, hogy a hulladékgazdálkodás önkormányzati megszervezése és a tulajdonosi jogok gyakorlása, továbbá a társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt, a társaságnál a kötelezettségállomány a hulladékgazdálkodásra és a működésre nem jelentett kockázatot. A közszolgáltatást a város közigazgatási területén ellátó társaság közszolgáltatói feladattal kapcsolatos árképzési gyakorlata az előírt költségkalkuláció alkalmazásának hiánya miatt nem volt szabályszerű, de a díjcsökkentést szabályszerűen végrehajtotta – áll a számvevőszék közleményében.

Törökszentmiklós

A Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Kft.-t 100 százalékban tulajdonló Törökszentmiklós városi önkormányzat a közfeladat-ellátás megszervezését és a tulajdonosi jogok gyakorlását szabályosan végrehajtotta. A szabályszerű vagyongazdálkodás biztosítása mellett a hulladékgazdálkodás közfeladata bevételeinek elszámolása nem volt megfelelő, a ráfordításainak elszámolása megfelelő volt. Az önköltségszámítás szabályait meghatározták, a közszolgáltatási díjak meghatározása és alkalmazása azonban 2012 elején és 2013-tól nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak a hulladékgyűjtést a város közigazgatási területén biztosító társaságnál.

Hajdúszoboszló

A Hajdúszoboszló város önkormányzatának 100 százalékos tulajdonában lévő Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Zrt. vagyongazdálkodását szabályszerűen végezte, azonban a hulladékgazdálkodás közfeladata bevételeinek elszámolása nem volt megfelelő. Az önköltségszámítás szabályait meghatározták, viszont az árképzés nem volt megalapozott, továbbá a közszolgáltatási díj előre történő megfizetésének előírása nem volt szabályszerű a hulladékgyűjtést a város közigazgatási területén biztosító társaságnál – írták.

Az önkormányzat a közfeladat-ellátást szabályszerűen megszervezte, a tulajdonosi joggyakorlás a szabályozási hiányosságok ellenére alapvetően megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A számvevőszék mind a négy esetben a társaság vezetőjének és a polgármesternek javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában részt vevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát – jegyezték meg.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu