Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Méltatlansági eljárás Gyömrő polgármestere ellen
Megkapta a kormányhivatal levelét a „számlagyáras” perben bűnösnek talált Pest megyei településvezető

A képviselő-testület ügyrendi és jogi bizottságának továbbította Gyenes Levente gyömrői polgármester a Pest Megyei Kormányhivatal levelét a személyét érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente az MTI megkeresésére azt mondta, az ő előterjesztésük alapján döntenek majd a képviselők a sorsáról.


A méltatlansági eljárást azért kezdeményezte a kormányhivatal, mert az augusztus végi időközi voksoláson újraválasztott településvezető a rendelkezésére álló 30 nap alatt nem mondott le önként posztjáról. A hivatal szerint viszont ezt kell tennie, miután tavasszal jogerősen elítélték.

Bazsó Zoltán, a hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szeptember végén a megyei kormányhivatal kezdeményezte a méltatlansági eljárás lefolytatását, miután a 30 napos határidő alatt Gyenes Levente önként nem távozott a polgármesteri székből.

„A kezdeményezésben foglaltak megvizsgálása, majd a javaslat előterjesztése a méltatlansági ügyekkel foglalkozó önkormányzati bizottság feladatkörébe tartozik. A javaslatról a képviselő-testületnek a következő ülésén, de legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül kell döntést hoznia” – mondta Bazsó Zoltán.

Gyenes Levente 2016. október 4-én megerősítette: nincs szándékában lemondani, s mivel szerinte a testület sem szavazza meg távozását, felkészült rá, hogy a kormányhivatal a munkaügyi bíróságig viszi az ügyet.

Gyenes Leventét áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett „számlagyáras” perben Gyenes hetedrendű vádlott volt.

Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el.

Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben, így a papírforma szerint ismét elfoglalhatta a székét. A régi-új polgármester egyebek mellett egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva azt mondta: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

A Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalásában valóban az olvasható, hogy „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született.”

Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente „előző” tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya tehát nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat.

A kormányhivatal kitart álláspontja mellett. Mint azt korábbi közleményükben írták: a 152/2014. kormányrendelet szabályozza mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind a belügyminiszter feladat- és hatáskörét. A szakmai irányítást a fővárosi, megyei kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenységének ellátása felett a Miniszterelnökség gyakorolja. A jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja. A belügyminiszter előkészíti – többek között – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jogállására vonatkozó jogszabályokat.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu