Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milliárdos kormányzati segítség a településeknek
A jégkárt szenvedett falvak és községek is támogatáshoz jutottak

Nyolcvanhárom önkormányzatnak összesen több mint 1,1 milliárd forint vis maior támogatást ítélt oda a napokban a Belügyminisztérium. A tárca szeptember 19-én arról döntött, hogy nyolc, jégeső által sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település 102 millió forintot kaphat: ebből 32,4 millió forintot a védekezésre és 69,6 millió forintot a helyreállításhoz használhatnak fel önkormányzati ingatlanoknál – írja a Magyar Idők.


A legnagyobb segítséget, 33,5 millió forintot Rozsálynak ítélték oda, Méhtelek 21 millió, míg Nagyhódos 17,3 millió forintot kapott, a legkisebb, 2,1 millió forintos támogatást pedig Kishódosnak adták. Emlékezetes, június 21-én tizenhárom szatmári települést sújtott jégeső, a természeti csapásban körülbelül ezer, nagy részben önkormányzati ingatlan rongálódott meg. A jégkár nemcsak az ingatlanokat érintette, az uborka- és gyümölcsültetvények mellett a gabona is károsodott.

Három nappal később, szeptember 22-én a Belügyminisztérium arról döntött, hogy további 75 település összesen 1 milliárd 15 millió forint vis maior támogatásban részesül. A segítség szinte minden megyét érint. Néhol csak egy-egy település kapott támogatást, de például Pest megyében 16, Zalában 13, Baranyában 10, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében 8-8 önkormányzat jutott forráshoz.

Ami a támogatott célokat illeti, az érintett települések többek között út, híd, partfal vagy éppen támfalomlás helyreállításához, valamint ár- és belvízvédelmi létesítmény rendbehozatalához kaptak támogatást. A legnagyobb összeget, 90 millió forintot a Pest megyei Verőce önkormányzatának adták, de több mint 66 millió forint segítséget kap a szintén Pest megyei Szada és csaknem 50 millió forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsony is.

A vis maior olyan, alapvetően a természeti erők által okozott esemény, amelynek bekövetkezése előre nem kiszámítható, és jellemzően az emberi beavatkozás kevés ahhoz, hogy elhárítsa. Vis maior támogatás az önkormányzatoknak, valamint kistérségi társulásoknak nyújtható, a védekezési többletkiadás, valamint a kötelező önkormányzati feladatot ellátó önkormányzati ingatlanokban esett károk részbeni helyreállításának támogatására. Azokat a kérelmeket nem támogatják, amelyek esetében a védekezési költségek biztosítása és a jelzett károk helyreállítása az önkormányzattól a rendelkezésére álló források alapján elvárható.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu