Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kötelező lehet jövőre a nyári gyermekétkeztetés?
Czibere Károly: a jövő évtől lehetne normatív típusú támogatássá és szolgáltatássá átalakítani a nyári gyermekétkeztetés rendszerét

Az InfoRádió úgy értesült: jövőre már nem pályázati rendszerben valósulhat meg a nyári gyermekétkeztetés a rászorulóknak, hanem kötelező önkormányzati szolgáltatás lenne egy hozzárendelt normatívával. A Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkár szerint több számítás van arról, hogy ki számít rászoruló gyermeknek, ezért az is viszonylagos, hogy közülük mennyinek tud az állam ingyenes étkezést biztosítani nyáron. 


Az Akadémia kutatása szerint 40-50 ezer közé tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akiknek a családjában az elmúlt két-három hónapban legalább egyszer nem volt elegendő étel. Az a 125-135 ezer gyermek, aki nyári gyermekétkeztetésben részesül idén, ennek a számnak a háromszorosa - ismertette Czibere Károly.

„Ahhoz képest, hogy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 490 ezer gyermek részesül ma Magyarországon, egyelőre valóban alacsony ez a szám. De éppen ezért dolgozik a kormány azon, hogy a nyári gyermekétkeztetés ezentúl ne pályázati rendszerben valósuljon meg. Reméljük, hogy idén utoljára van pályázat erre a célra” – emelte ki az államtitkár. Kifejtette: a kormány célja, hogy valamilyen értelemben normatívvá, kötelezővé tegye az önkormányzatok számára a nyári gyermekétkeztetést. 

„Azt gondoljuk, hogy a jövő évtől lehetne normatív típusú támogatássá és szolgáltatássá átalakítani a nyári gyermekétkeztetés rendszerét. Az ezzel kapcsolatos első anyagok elkészültek, és szeretnénk nemsokára a kormány elé bocsátani azt” – közölte Czibere Károly.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy eléggé differenciált finanszírozási rendszert alakított ki: a konyhai dolgozók bérét teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza. Az üzemeltetési kiadások tekintetében pedig a finanszírozás figyelembe veszi a helyi önkormányzatok eltérő helyi erőforrásait és adóbevétel-termelő képességét.

Öt vagy hat fokozat van erre, tehát messzemenően figyelembe veszi, hogy milyen teherbíró-képessége van az önkormányzatnak. „A kormány nem kívánja magára hagyni ebben a feladatellátásban az önkormányzatokat” – hangsúlyozta az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy az új rendszerben mennyibe kerülne az, hogy minden rászoruló gyermek ingyenesen étkezhessen nyáron, az államtitkár azt mondta: az, hogy a jogosultság pontosan hogyan lesz szabályozva, és a gyerekek mely körére lesz meghatározva, még kidolgozás alatt van.

Forrás: InfoRádió

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu