Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Állami bankokhoz is kerülhetnek az önkormányzatok
A Magyar Államkincstárt felkészítése a települési számlák vezetésére legalább két évet vesz igénybe

Ha a kormány a teljes önkormányzati számlavezetést a Magyar Államkincstárhoz delegálja, a szükséges fejlesztések elvégzéséhez szakértők szerint legalább két év szükséges. Nem vetették még el azt az ötletet sem, hogy az állami kézbe került kereskedelmi bankok valamelyikéhez irányítsák az önkormányzati ügyfeleket – írja a Világgazdaság.


Legalább két évébe kerülhet a kormánynak, ha a Magyar Államkincstárt fel kívánja készíteni az önkormányzatok számlavezetésére és egyéb pénzügyi szolgáltatások nyújtására – vélekedtek a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. Ez a tény régóta ismert a kormányzat előtt is, az átalakítás időigényét ugyanis már az ötlet korábbi felmerülésekor is vizsgálta a kabinet. Az viszont még nagy vonalakban sem dőlt el, hogy a kincstár pontosan milyen feladatokat venne át a pénzügyi szolgáltatóktól az önkormányzati ügyfelek kiszolgálásánál, ami pedig nagyban befolyásolja a fejlesztés időtartamát és költségeit.

A Világgazdaság információi szerint még annak a lehetőségét is vizsgálja a kabinet, hogy az önkormányzatokat vagy a számukra nyújtott pénzügyi szolgáltatások egy részét az állami kézben lévő kereskedelmi bankokhoz – az MKB-hoz, illetve a Budapest Bankhoz – irányítsa át. Ennek a megoldásnak kétségtelen előnye lenne, hogy jóval olcsóbban meg lehetne valósítani, mint a kincstár felkészítését egy sor, számára eddig idegen feladatra.

Árnyalja a képet, hogy a kormányzati kommunikáció szerint a két új szerzeményt néhány éven belül értékesíteni kívánják, ami pedig pont az eredeti célt – az önkormányzati pénzek mozgásának ellenőrizhetőbbé tételét – veszélyeztetné. Az is tény, hogy bár két jelentős szereplőről van szó, az önkormányzati szolgáltatások piacán eddig egyikük sem volt érdekelt.

Az mindenesetre biztos, hogy a kormányzat komoly fejlesztésekre készül a Magyar Államkincstárnál. Tállai András , a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak korábban úgy nyilatkozott: várhatóan még ebben az évben elkészül a kincstárnál az a szoftverfejlesztés, amely lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciók napon belüli lebonyolítását, amire eddig csak a kereskedelmi bankok, a fejlett pénzügyi közvetítők voltak képesek Magyarországon.

Hozzátette: nem elképzelhetetlen, hogy még ebben az évben módosítják a kincstár jogszabályi hátterét, így a jogállása, a funkciója is bővülhet. Év közben pedig elkészülhet a kincstár jövőjének koncepciója, az év második felében akár az Országgyűlés elé is kerülhet az ezzel kapcsolatos terv. Az államtitkár ugyanakkor közölte azt is: ahhoz, hogy a kincstár fel tudja venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, nagyon meg kellene erősíteni, fel kellene fejleszteni, és a kereskedelmi banki kapcsolatot sosem tudja majd pótolni.

A kormány időről időre visszatér a kincstár számlavezetésbe vonásának tervéhez, mégpedig azért, mert az önkormányzatok gazdálkodásával – részben a forráshiány miatt – folyamatosak a gondok. 2011 és 2014 között az állam négy ütemben összesen több mint 1300 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállalt át, így nem csoda, ha nagyobb rálátást szeretne a települések számlapénzeire. Figyelemre méltó emellett, hogy az önkormányzatok gazdálkodásával foglalkozó több tanulmány, illetve jelentés is megállapította már, hogy a hitelfelvétel sokszor erősen ciklikus jellegű, és mindig pont a választási évekre esnek a csúcsok.

A nagybankoknál a pénz java

A helyi önkormányzatok összesen 549,5 milliárd forintos betétállománnyal rendelkeztek a különböző pénzügyi szolgáltatóknál 2014 végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Ebből 488,3 milliárd forintot – tehát több mint 88,8 százaléknyit – a piacon aktív nagybankok kezeltek, és nem egészen 6 százaléknyi jutott a szövetkezeti hitelintézeti szektorra, bő 5 százalék pedig a kisebb és szakosított bankokra. A betéteik közel 60 százalékát lekötetlenül tartják az érintettek, a hosszú lejáratra lekötött betétek aránya pedig mindössze 6 százalék. Figyelemre méltó viszont, hogy a 2014 végén 23,8 milliárdos önkormányzati értékpapír-állomány nem egészen fele volt csak állampapírban, és 7,6 milliárdot tartottak különböző befektetési alapokban.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu