Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jó, de átgondolatlan az ingyenes gyermekétkeztetés
Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja

Az ingyenes gyermekétkeztetés szándékát jónak, de a megvalósítást átgondolatlannak tartja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a rászorultság elvének alkalmazását hiányolja a tervből. A kormány bejelentése alapján ősztől 320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek jut ingyenesen meleg ételhez. Az állami támogatás a leggazdagabbaknak is jár, ha nagycsaládosok.


A mostani étkezés még pénzbe került a szülőknek, ősztől azonban a bölcsődések és óvodások kilencven százaléka ingyen juthat meleg ételhez. „A közétkeztetésben eddig is sokat áldoztak az önkormányzatok, és mindegyik önkormányzat zászlajára tűzte azt, hogy az adott településen nem lehet éhező gyerek. Akik rászorulók és szegények, befizettük a menzájukat, hogy a napi egyszeri élelmet, a tízórait és uzsonnát meg tudják kapni. Most a kormány ebből feladatot vállal át azzal, hogy gyakorlatilag ingyenessé teszi a bölcsődékben és óvodákban a közétkeztetést. Abban bízom, hogy ez pluszterhet nem fog jelenteni az önkormányzatoknak” – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke viszont attól tart, hogy végül a helyhatóságok terheit növeli az intézkedés. Kifogásolja azt is, hogy nem érvényesül a rászorultság elve. „Ki kellene dolgozni egy olyan típusú formáját ennek a támogatásnak, amely százalékos formában, rászorultsági alapon biztosítja az ingyenes vagy adott esetben részben ingyenes étkeztetést. Az önkormányzatok részéről támogatni is lehet egy ilyen elképzelést, de az, hogy egyik pillanatról a másikra a rászorultsági szintet több mint kétszeresére visszük fel, elképesztő költségbe kerül. Nincs átgondolva, és az önkormányzatok terheit fogja növelni” – fogalmazott Gémesi György.

Azoknak a családoknak jár az ingyenes étkezés, akiknél az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 90 ezer forintot. De van kivétel is, a nagycsaládosoknál például nincs jövedelmi határ. „A leggazdagabbak a jövőben is ugyanannyit fognak fizetni, mint most, feltéve hogy nem nagycsaládosok, nem fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek, mert akkor rájuk is vonatkozik az ingyenesség” – nyilatkozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi és ifjúsági államtitkára.

320 ezer bölcsődés és óvodás gyermek étkezhet ingyen a tervek szerint ősztől. A kormány az erre a célra szánt 58 milliárd forintos keretet idén 3,5, jövőre pedig 10-11 milliárd forinttal emeli meg. 

A műsor itt tekinthető meg.

Forrás: HírTV - MNO

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu