Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok hibásak a segélyek csúszásáért?
Lázár János szerint mindenki időre megkapta a segélyét, de aki nem, az is csak az illetékes önkormányzatok hibájából

Az önkormányzatok hibája miatt csak néhány napot csúszott a segélyek kiutalása Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak a segélyezés átalakítást firtató kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját az ügyben – írja a hvg.hu.


Lázár János azt írta, a korábbi segélyezési rendszerben az államtól kapott támogatások kiosztása jegyzői hatáskörben történt, amely „egyes önkormányzatoknál átláthatatlan és jelentős párhuzamosságokat tartalmazó eljárásrendek kialakulásához vezetett”. Lázár szerint nem létezett általános rendező elv az önkormányzati és állami feladatok megosztása és az eljárásrendek tekintetében, az egységes szempontok hiányában ezért „nem volt biztosított, hogy a támogatás a valóban rászorulókhoz kerüljön”.

Lázár János szerint az idén március 1-jétől hatályos új rendszer igazságos és átlátható annak ellenére, hogy a szociális támogatások megállapítása az önkormányzatok feladata lett, akik eltérő módokon rendezték a kérdést. Lázár szerint ez azért jobb, mert a helyi viszonyokról és problémákról az önkormányzatok rendelkeznek a legtöbb információval.

A miniszter szerint viszont a járások által az önkormányzatoktól átvett ügyek jelentős részében "nem kellően megalapozott döntések" születtek, így sok esetben szükséges volt további adatok bekérése, ez volt az, ami jelentősen hátráltatta az ügyintézést. „Szintén nehezítette az átállást, hogy sok esetben azután, hogy nyilvánossá vált a segélyezés átalakításának tervezete a jegyző már nem érezte magáénak a feladatot, jelentős ügyhátralékot halmozott fel és hagyott a járási hivatalokra” – írja, de hozzáteszi, szerintük az ügyek kevesebb mint 1 százalékánál fordult csupán elő az, hogy határidő után utalták ki a támogatásokat, ez viszont „az átvételt megelőző önkormányzati mulasztások, hiányosságok és rossz adatközlések” miatt történt.

Lázár felidézi, hogy a szocialista politikus korábban arról számolt be, hogy a Hajdú-Bihar megyei Váncsodon 60 család nem kapta meg időre a nekik megítélt foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de Lázár szerint "csupán 6 fő ellátása késett három napot", persze ez is azért, mert az önkormányzat az érintetteket hibásan közfoglalkoztatásban részt vevőként tüntette fel.

Korábban Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szólalt fel a kormányzatnak az ellen a hozzáállása ellen, hogy van a "felelős állam" és a "felelőtlen önkormányzatok", és mint mondta, szerinte az Emminek fogalma sincs arról, hogy mi folyik vidéken.

Forrás: hvg.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu