Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Összeomlás előtt áll a hazai hulladékgazdálkodás?
Gémesi György szerint a fél országban a Zöld Híd Kft.-hez hasonló helyzetben lévő önkormányzati társulások látják el a szolgáltatást

A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. csődje csak a jéghegy csúcsa. A szakmailag megalapozatlan kormányzati döntések, illetve a Fidesz adóprésének hatására a magyar hulladékgazdálkodási rendszer összeomlóban van. Ha megszűnnek az önkormányzati társulások 5 millió magyar állampolgár várhatja feleslegesen a kukásautót – írja az Alfahír.


Ahogy a hírportál korábban megírta, április 9-én a környezetvédelmi főhatóság indítványára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláira. Ha az önkormányzati társulás nem tudja ellátni a feladatát, akkor Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 108 településén szűnhet meg a következő hetekben a hulladék elszállítása. Mindez körülbelül 300 ezer ember életét érintheti.

Az Alfahír, Gémesi György, az Észak-kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke által Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levélre hivatkozva kongatta meg a vészharangot. Sajnos, azóta kiderült, a baj sokkal nagyobb és összetettebb, mint azt elsőre hihették.

Ugyanis a Fidesz-kormány a hulladékgazdálkodási szakma érveinek semmibevételével, egyben a szektor túladóztatásával az országban működő nonprofit önkormányzati társulásokat csőd közeli állapotba sodorta. Aminek viszont anyagi következményeit - a nyilvánvalóan kivéreztetett települések – már nem lesznek képesek kigazdálkodni. Kerepes például legalább 40 millió forint iparűzési adótól esne el, akkor, ha a Zöld Híd Régió Kft. csődbe menne, hiszen a település határában működik a vállalat hulladék lerakója.

Az Alfahír telefonon érte utol Gémesi Györgyöt, aki egyébként Gödöllő polgármestere, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is, hogy tájékoztasson minket erről a súlyos problémáról.

Gémesi György szerint nem a Zöld Híd program inkasszója jelenti az egyedüli problémát, a helyzet ennél sokkal súlyosabb, hiszen körülbelül a fél országban hasonló helyzetben lévő önkormányzati társulások látják el a hulladékgazdálkodási szolgáltatást, így legalább 5 millió embert érint ez a kihívás, aminek a következményei most – a döntéseiktől függetlenül –, az önkormányzatok nyakába szakadhatnak. Az az aprópénz, amit a többi vállalat kapott, sem jelent igazi segítséget, hiszen jelenleg körülbelül 15-20 milliárd forint hiányzik a rendszerből – emlékeztetett a településvezető.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Alfahír

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu