Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lehet pályázni a Finnugor Kulturális Főváros címre
A pályázni kívánó településeknek egy egész évet kitöltő kulturális programsorozatot kell összeállítaniuk

Magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre – áll a szervezők MTI-hez eljutatott közleményében. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népeket, valamint Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot állítja középpontba.


A jelentkező települések május végégig nyújthatják be pályázataikat angol vagy orosz nyelven. Falvak és városok is részt vehetnek a megmérettetésben, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, valamint Moszkvát.

A pályázó településeknek egy egész évet kitöltő programsorozatot kell összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes esztendőig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust.

A MAFUN által életre hívott kezdeményezés célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, elősegítse azok együttműködését. A szervezők célkitűzése szerint a pályázat nemcsak a kulturális, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten.

A beérkező pályázatokról két fordulóban döntenek. Az első fordulóban június végéig egy öttagú zsűri választja ki a három legjobb koncepciót, amelynek benyújtói ezután az észtországi Tartuban személyes prezentációt adva versenyezhetnek tovább 2015. július 31-én, ahol még aznap kihirdetik a győztest.

A Finnugor Kulturális Főváros titulust elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa töltheti be a címet, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető, szetu nyelvet beszélő kisebbség él. Tavaly első magyar pályázóként Veszprém is részt vett a megmérettetésben a második helyet megszerezve.

Az öttagú döntéshozó testületben idén Sampsa Holopainen, a MAFUN elnöke; Aapo Ilves észt költő és író; Ildikó Lehtinen finn néprajzkutató; Artyem Malik udmurt finnugor-kutató, valamint magyar részről Kiss Norbert nyelvészkutató és képregény-szerző foglal helyet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok mellett további információ a www.uralic.org weboldalon érhető el.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu