Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nyilvános a XII. kerület terve a Normafa-felújításról
A fejlesztésre 6,9 milliárdos költséggel kalkulálnak – A hegyvidékiek május 17-én szavazhatnak a kirándulóhely sorsáról

Pokorni Zoltán polgármester 2015. április 15-én az M1 „Ma délután” című műsorában foglalta össze a terv legfontosabb elemeit. A központi költségvetésből újulna meg a Normafa teljes közlekedési hálózata, külön pályákon és biztonságosan sportolhatnának a látogatók, európai színvonalú infrastruktúra épülne és a közbiztonságon is javítana az önkormányzat. A zöldszervezetek is örülhetnek.


A legnagyobb probléma a közlekedés, ugyanis az idelátogatók többsége csak a hegygerincen korzózik egy rövid szakaszon, és nem fedezik fel a több száz hektáros ősfással borított hegy további szépségeit. „Azt szeretnénk elérni, hogy ne a hegy tetején álljanak meg kocsival az emberek, hanem jól kiépített és biztonságos parkolókban hagyják autóikat, és túraútvonalakon sétáljanak vagy tömegközlekedéssel – reményeink szerint a fogaskerekűvel – jussanak fel a gerincre” – hangoztatta Pokorni Zoltán.

A politikus szintén kiemelte a közbiztonság kérdéskörét. Jelenleg szinte nincs olyan hét, hogy ne történek fel autókat vagy ne történne egyéb bűncselekmény. Ide tartozik a 70-es években felhúzott épületek leromlott állapota, sokszor hajléktalantanyaként funkcionáló műemlékek és turistacélpontok. A közbiztonság fokozása mellett új tartalommal töltené meg a Norma fejlesztése a mára lepusztult infrastruktúrát. Egy helytörténeti gyűjtemény kialakítása mellett most folytat tárgyalást az önkormányzat a kormánnyal látogatóközpont megépítésére.

Külön utakon tudnák megközelíteni a hegyet a más-más sportot űzők, hogy ne tegyenek kárt egymásban. A szánkózók és a síelők így nem fogják egymást bosszantani, csakúgy, mint a hegyi kerékpárosok a túrázókat- vázolta a problémákat a politikus. Átöltözési lehetőség, csomagmegőrző és nyilvános WC-k tennék komfortossá az itt időzést.

A tervezetet bemutató sajtótájékoztatón részletesen is bemutatták a tervezett fejlesztéseket. A határozat egyebek mellett a Normafa Síház környékére, a Fácánosban létrehozandó erdei iskolára, a Szaniszló-réten megvalósítandó oktató sífutópályára, a Kis-Norma lejtő mobil felvonós kis sípályájára, az Anna-réti játszótérre és a János-hegyi út felújítására, környezetkímélő kivilágítására vonatkozik.

Váczi János alpolgármester arról számolt be, hogy a lakossági tájékoztató kampány április 15-től  indul, az ACG Reklámügynökség közreműködésével. A többi között mozgó fogadóórákat, túrákat tartanak, tájékoztató füzeteket juttatnak el a lakossághoz, infografikus, illetve kerületiek véleményeit tartalmazó kisfilmeket készítettek – sorolta.

Hitesy Ágnes, a HBH Euroconsulting Kft. ügyvezetője, a Normafa-rehabilitáció megvalósíthatósági tanulmány projektvezetője elmondta, hogy két programváltozatot dolgoztak ki, és mindkettő megvalósítható, az önkormányzat ezek közül a természetes rekreációt célzó verziót támogatta. Ennek lényege a meglévő használat kulturáltabb, szolgáltatásokat javító újragondolása volt.

Balogh Zsuzsa, a Trenecon COWI Kft. ügyvezetője a megvalósíthatósági tanulmánnyal összefüggésben arról számolt be, hogy a teljes fejlesztésre 6,9 milliárd forintos költséggel kalkulálnak.

A korábbi viták kapcsán Pokorni Zoltán megállapította: az egyeztetések során sikerült kialakítani egy olyan koncepciót, amely megfelel a sportolni, kikapcsolódni vágyóknak és a természetvédőknek egyaránt. Ehhez kellett az is, hogy a korábbi terveken finomítson az önkormányzat. A polgármester példának hozta fel, hogy túlzó volt például a sípálya meghosszabbítására vonatkozó elképzelés, nem érte volna meg az ezzel okozott tájseb. „Ha úgy tetszik, nyertek a zöldszervezetek” – emelte ki.

A népszavazásról a politikus elmondta: tisztában van vele, hogy nemcsak a hegyvidéki lakosok használják a Normafát, de őket érinti leginkább ez a rehabilitáció, ezért kérdezik meg őket május 17-én. A Normafa megújítása egy többéves vitát zárhat le, amelyet így elsősorban a választók dönthetnek majd el. Jelezte, a helyi népszavazás eredménye a résztvevők számától függetlenül irányadó lesz az önkormányzatnak, s bízik benne, hogy sokan támogatják a képviselő-testület által egyhangúlag elfogadott nyolcpontos tervet.

Az önkormányzat részletes tervét ide kattintva lehet megtekinteni.

Forrás: M1 – Hiradó.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu