Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem kérnek a hulladékgazdálkodást sújtó adókból
Szakmai párbeszéd megkezdését indítványozza az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás tanácsa

A hulladékgazdálkodást ellehetetlenítő adók, díjak és járulékok felfüggesztését, illetve szükség szerinti megszüntetését, valamint az érdemi, kormányzati és szakmai párbeszéd megkezdését indítványozza 2015. április 29-én kiadott közleményében az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás tanácsa, miután a 100 százalékban köztulajdonban lévő, kötelező hulladékgazdálkodási feladatot ellátó Zöld Híd Régió Nkft. működése veszélybe került.


Sajtóközlemény a Zöld Híd Régió Nkft. helyzetéről

Előzmények

A 100%-ban köztulajdonban lévő, kötelező önkormányzati feladatot ellátó, non-profit módon működő közszolgáltatási rendszer működése veszélybe került. Az üzemeltető társaság törzstőkéjének összességében tizenkétszeresét elveszítette, második gazdasági évben mutat drámai veszteséget.

A helyzet kialakulásáért a közszolgáltatási díjak 2011-2012–es árszinten történt befagyasztása, számos új adó, járulék, díj bevezetése, valamint az ezek mellett végrehajtott hulladékgazdálkodási rezsidíj csökkentés a felelős. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy nem épült fel támogató, ösztönző módon működő termékdíj támogatási rendszer. A teljes régió szelektív hulladékgyűjtéséért kifizethető termékdíj-támogatás például kisebb bevételt eredményez, mint a befizetendő hulladéklerakási járulék, így újabb veszteséget képez.

A jelenlegi pénzügyi terhek fenntartása mellett a közszolgáltatási díjak befagyasztása folyamatosan újratermeli a szakmai és pénzügyi problémákat. Az önkormányzati rendszerben nincs olyan szabad pénzügyi forrás, amely biztosíthatná a további üzemeltetés támogatását. Az eddigi időszakban kényszerűen felhalmozott hiány lehetetlenné teszi a rendszer felújítását és a jövőbeni környezetvédelmi kötelezettségek teljesítését.

 Az Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás megállapítja:

A Társulás - mint kizárólagos tulajdonos - a Zöld Híd Régió Nkft. tőkehelyzetével kapcsolatban sem a fiktív pénzügyi műveletekkel történő tőkehelyzet rendezést, sem a társaság végelszámolását és új társaság alapítását nem tartja megvalósíthatónak. Ezek az intézkedések egyrészt ellentétesek az önkormányzati vagyonnal való felelős, átlátható gazdálkodás elvével, másrészt csak elodáznák, de nem oldanák meg a problémát.

Kötelezően ellátandó önkormányzati alapfeladatról van szó, a közszolgáltatás szüneteltetése környezetvédelmi és közegészségügyi veszélyhelyzetet teremthet. A közszolgáltatást ezért üzemeltetni kell mindaddig, amíg ezt más, a tulajdonos önkormányzati közösségtől és üzemeltetőtől független, kényszerítő pénzügyi, közigazgatási, jogi intézkedés el nem lehetetleníti.

Sem a szolgáltató, sem a tagönkormányzatok nem felelősek a kialakult helyzetért, amelynek elkerülésére minden szóba jöhető intézkedést megtettek. A keletkezett problémát annak kötelessége megoldani, aki azt keletkeztette. Nincs szükség a katasztrófavédelem beavatkozására sem, mert hulladékgazdálkodási feladatait a Zöld Híd Régió Nkft. nemzetközi szinten elismert, magas színvonalon képes elvégezni, ha működési forrásait nem vonják el.

A Társulási Tanács azonnali megoldásként indítványozza a hulladékgazdálkodást ellehetetlenítő adók, díjak és járulékok (tranzakciós adó, e-útdíj, felügyeleti díj, lerakási járulék stb.) felfüggesztését, szükség szerinti megszüntetését. Indítványozza az érdemi, kormányzati és szakmai párbeszéd megkezdését.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu