Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A települések aggódnak, hogy a számla rájuk marad
Sem a MÖSZ, sem a TÖOSZ elnöke nem támogatja az ingyenes gyermekétkeztetés tömeges kiterjesztését

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tervezete szerint 335 ezer 6 év alatti gyerek étkezhetne ingyen a menzán 2016-tól. A javaslat 18 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatok attól tartanak, a számla végül rájuk marad, pedig nincs pénzük az ingyenmenzára. Az üggyel kapcsolatban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is nyilatkozott a Hír TV-nek.


Jelenleg csak azok a gyerekek kapnak kedvezményt, akiknél a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a 37 ezer forintot vagy gyermekkedvezményre jogosultak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emelné a rászorultság alsó határát. 2016-tól az a gyermek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 89 ezer forintot, már ingyen ehetne a bölcsődében és az óvodában is.

„Eddig a nagycsaládok ugyan jelentős kedvezményt kaptak, de a kisebb családok számára is, a kevesebb gyermeket nevelők számára is ez egy nagyon fontos segítség lesz” – mondja Varga Anikó, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára.

Jelenleg csak 93 ezer kisgyerek után nem kell fizetni a menzán, a szaktárca javaslata 335 ezer gyermeknek biztosítana ingyen étkezést. Az viszont még nem tisztázott, hogy a 18 milliárd forintos többletkiadást ki fizetné, az állam vagy az önkormányzat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) attól tart, hogy végül a számla kiegyenlítése rájuk marad. „Ezzel egy újabb olyan feladatot ad az önkormányzatoknak, aminek nincs meg a fedezete. Illetve azt fogja mondani, hogy ahol már abszolút nincs fedezet, ott kifizeti, de ahol van saját bevétel, ott rá fogja terhelni a saját bevételre. Úgy tudunk felkészülni rá, hogy esetleg növeljük a bevételeket, és amennyiben nincsen annyi bevétel, akkor nyilván el kell gondolkodni azon, hogy annak a többletforrásnak esetleg fedezetéül szolgálhat a települési adó” – nyilatkozta Gémesi György elnök.

Az ingyenes étkeztetés nem jó irány?

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint az ingyenes étkeztetés nem jó irány. Ők inkább a kedvezményezettek körét bővítenék az iskolásokkal. Schmidt Jenő ugyanakkor azt mondja, ha a szaktárca javaslatát fogadja el a kormány, a kistelepüléseknél az államnak kellene állnia a többletköltségeket, a gazdagabb önkormányzatoknak viszont lenne forrása a hat év alattiak étkeztetésére.

„Ez egy teljesen centralizált államháztartási, pénzügyi rendszer, ami jelen pillanatban van, és nem jó, hogyha ebbe valaki mondjuk önállóan is bármilyen gondolattal, bármire is próbálna pénzt fordítani. Itt a lényeg az, hogy a beszedett adó, az a 700 milliárd forintnyi adó, az lehetőleg menjen vissza az állami feladatok ellátására” – közölte Schmidt Jenő elnök.

A szaktárca javaslatánál a rászorultság önbevalláson alapulna, amelyet a későbbiek során a jegyző ellenőrizne.

A műsor itt tekinthető meg.

Forrás: Hír TV

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu