Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Európai Örökség lett a Páneurópai Piknik helyszíne
A címet jelző táblát L. Simon László miniszterhelyettes és Fodor Tamás, Sopron polgármestere avatták fel

L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avatta fel az Európai Örökség cím tábláját a Sopronhoz tartozó Páneurópai Piknik Emlékparkban Fodor Tamás, Sopron polgármesterével közösen. Az Európai Bizottság döntése értelmében Európa történelmét is meghatározta az 1989-es soproni határnyitás. 16 helyszínnel együtt 2015-ben a Sopron városa által fenntartott Páneurópai Piknik Emlékpark Európai Örökség cím elismerésben részesült.


Az eseményen részt vettek Molnár Ágnes és Firtl Mátyás országgyűlési képviselők, dr. Simon István, Sopron alpolgármestere, dr. Magas László, a Páneurópai Piknik 89 Alapítvány elnöke és a soproni képviselőtestület több tagja. Fodor Tamás köszönetet mondott a kormánynak, hogy első magyarországi helyszínként az Európai Örökség díjra a Páneurópai Piknik Emlékparkot javasolta.

Az elismerésre 18 országból 36 jelölés érkezett, és végül tíz ország 16 olyan helyszíne kapta meg a címet, amely az egyetemes európai történelemhez kapcsolódok. A díjat április közepén Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, az Európai Unió és a tagállamok politikusai és szakértői jelenlétében adta át a helyszínek képviselőinek.

A Páneurópai Piknik Emlékpark területén 1989. augusztus 19-én rendezett eseményen pár órára jelképesen megnyitották az évtizedeken át szigorúan ellenőrzött és szögesdróttal lezárt magyar-osztrák határt. A rendezvényt több száz Magyarországon tartózkodó kelet-német, NDK-állampolgárnak sikerült kihasználnia, hogy Nyugatra szökjön. A magyar határőrség annak ellenére nem avatkozott közbe, hogy ebben az időben még tűzparancs volt érvényben, a Magyar Népköztársaság pedig hivatalosan csak pár héttel később döntött úgy, hogy megnyitja nyugati határát az országban várakozó NDK-állampolgárok tízezrei előtt.

Forrás: sopron.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu