Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A MÖOSZ tovább egyeztetne a Miniszterelnökséggel
A szövetség kilenc pontban foglalta össze a tárgyalandó eljárási, finanszírozási és forráselosztási kérdéseket

Több kérdésben további egyeztetést szeretne a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) a Miniszterelnökséggel, egyebek mellett a városok és kistelepülések közötti forráselosztásról. A szövetség budapesti ülésén elfogadott javaslat kilenc pontban foglalta össze azokat a nyitott kérdéseket, amelyekről egyeztetést kezdeményez – derül ki az MTI-hez eljuttatott dokumentumból.


A MÖOSZ szerint valamennyi fejlesztést érinti, hogy a 2015. február 12-én elfogadott TOP az intézkedésekhez – például térségi gazdaságfejlesztés, népességmegtartás, alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés – rendelt források kétharmadát az ötezer lakosúnál nagyobb településekhez utalja. A szövetség javaslata szerint ennek az aránynak a betartását nem kellene kötelezően érvényesíteni megyei szinten. A 3 milliárd 389 millió eurós (1020 milliárd forintos) operatív programból csaknem 2 milliárd 200 millió eurónyi forrást érint a területi elosztás.

További észrevétel, hogy a területi programból – a szövetség információi szerint – a Nemzetgazdasági Minisztérium csak az alapinfrastruktúra fejlesztését támogatná, a felépítményeket nem. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból viszont önkormányzatok nem jutnának forrásokhoz, így kimaradhatnak az iparterületek épületeinek fejlesztéséből. Észrevételezték azt is, hogy a szervezet tudomása szerint a TOP agrárcélú támogatásaiból csak a tízezer lakosúnál nagyobb települések részesülhetnek, és az élelmiszeripari tevékenységeket – vágópontok, gyümölcslékészítés – kizárnák a támogatások közül. A MÖOSZ azt is szeretné elérni, hogy az önkormányzatok közétkeztetéshez kapcsolódó élelmiszeripari fejlesztései is támogathatóak legyenek.

A szövetség szerint „képtelenül magas” értékű célt határozott meg a TOP a megújuló energetikai teljesítmény bővítésében. A 2023-ra országosan elérendő 330 megawatt szinte teljesíthetetlen, figyelembe véve, hogy például egy 500 kilowattos napelem-kiserőmű költsége 400-500 millió forint, jellemzően 200-250 millió forintos támogatással – írták a dokumentumban. Kérdésesnek tartják azt is, hogy a kiserőművek egyáltalán támogathatók lesznek-e a TOP keretében.

A megyei szövetség szerint a szociális városrehabilitációs fejlesztéseknél az sem tartható például, hogy a támogatások felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet alapján a projektköltség legfeljebb 2 százalékát lehet területvásárlásra fordítani. A MÖOSZ itt 20-25 százalékos felső határt tartana jónak.

A javaslat előterjesztője, Naszvadi Balázs, a Tolna megyei önkormányzat területfejlesztési osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a kezdeményezést az irányító hatósághoz, a Miniszterelnökséghez és a szaktárcákhoz juttatják el. A területtípusok szerinti forráselosztással kapcsolatban megjegyezte: Tolna megyében például hét városra kellene a források kétharmadát előirányozni, ami nincs összhangban a fejlesztési elképzelésekkel.

A megyei TOP-keretek pályázati alapjául szolgáló integrált területi programokat a megyei önkormányzatoknak május 11-ig kell benyújtaniuk a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottsághoz elfogadásra, az első pályázati kiírások júniusban várhatók.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu