Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mentőöv a Buda-Cash-ügy érintett településeinek
Másfél héten belül a 84 önkormányzat számláján lehet az összesen 1,92 milliárdos vissza nem térítendő támogatás

Hét-tíz napon belül az önkormányzatok számláján lehet az a pénz, amit a kormány 2015. április 8-án hagyott jóvá azon települések számára, amelyek a DRB Bankcsoportnál vezették számlájukat, és ezért forrásuk ragadt benn a négy bank valamelyikénél – jelentette be április 13-án Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a felhasználási feltételeket a Belügyminisztériummal (BM) kötött támogatói okiratban határozzák majd meg.


Az államtitkár felidézte, a kormány március 4-i határozatával már 67 önkormányzatot 244,7 millió forintos gyorssegélyben részesített annak érdekében, hogy a februári segélyeket, illetményeket, közfoglalkoztatotti béreket határidőre ki tudják fizetni.

Ezt követően munkacsoport alakult, amely azt javasolta, hogy 84 önkormányzat azonnali, vissza nem térítendő támogatást kapjon,  számukra mintegy 1,92 milliárd forintot hagytak jóvá.

A munkacsoport kormány számára készített felméréséből kiderül, hogy hány önkormányzatot, nemzetiségi önkormányzatot, önkormányzati társulást, önkormányzati gazdasági társaságot sújtott a brókerbotrány, hány önkormányzatnak, költségvetési szervnek volt számlája a DRB Bankcsoport tagjainál és milyen egyenleggel.

A vissza nem térítendő támogatás összegét a felszámolás napján fennálló számlaegyenleggel megegyezően állapították meg. Azt nem vizsgálták, hogy az adott önkormányzat milyen gazdasági helyzetben van, vagy a bennragadt forrás mit finanszíroz.

A vissza nem térítendő támogatásban nem részesülhetnek  önkormányzati társulások, esetükben tovább vizsgálódnak, és elképzelhető egy harmadik kormánydöntés is – mondta Tállai András. Nem terjed ki az önkormányzati társaságokra, egyéb szervezetekre, egyházakra, alapítványokra sem, azokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 30 millió forintig kártalanította.

Az államtitkár április 13-án az M1 aktuális csatornán is hangsúlyozta, hogy a kormány nem hagyja cserben azokat az önkormányzatokat, amelyek a csődbement  bankoknál vezették bankszámlájukat, önhibájukon kívül kerültek a jelenlegi helyzetbe, nem tehetnek arról, hogy az évekig jól működő DRB bankcsoport működésképtelenné vált. A segéllyel visszaállítható a brókerbotrány előtti helyzet az önkormányzatoknál.

Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára  hangsúlyozta: bár a kormányzati tevékenységnek nincs köze a bankcsődökhöz,  az önkormányzatok működése, az alapfeladatok ellátásának kötelezettsége szükségessé tette, hogy az állam beavatkozzon. Hozzátette, minden esetben, amikor vis maior eset következik be, az állam biztosítja a szükséges forrásokat. Az önkormányzati fejezeti tartalék – amelyet most részben felhasználtak – lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok segítséget kapjanak, ha az év során valamilyen váratlan esemény következik be – mondta.

Arra a kérdésre, mi lesz azon önkormányzatokkal, amelyek a Quaestor miatt kerültek nehéz helyzetbe, Tállai András azt válaszolta, másképp gondolkodnak azokról a forrásokról, amelyek egy bankszámlán vannak és a működést biztosítják, mint amelyeket befektetésként helyeznek el annak érdekében, hogy hozamot termeljen.

A három brókercégnél 22 önkormányzat érintett több mint 10 milliárd forinttal, később dől el, hogy e források esetében vállal-e valamilyen szerepet az állam a kártalanítás során. A következő lépésre az önkormányzati társulások esetében kerül sor, amelyek 584 millió forinttal érintettek. Ezt követően lehet rátérni arra, hogy az önkormányzatok befektetéseik kapcsán számíthatnak-e állami segítségre - mondta az NGM államtitkára.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu