Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A magyar állam is érintett a brókerbotrányban
Lázár János szerint a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kellene

Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint számos önkormányzatot említett Lázár János 2015. április 3-án, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, szerinte a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell a brókerbotrány miatt.


Lázár János az állami érintettségről beszámolva a legnagyobb problémaként a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Quaestornak – szocialista kormányok idején – a győri ETO Parkra folyósított mintegy 17 milliárd forintos hitelt említette. Hangsúlyozta, hogy a pénzt fiktív projektre, fiktív fedezetek mellett biztosította az MFB, amely hibás üzleti döntést hozott. A hitelt az MFB Lex Zoltán vezette központi cenzúra bizottsága és a bank igazgatósága hagyta jóvá – tette hozzá, megjegyezve, szerinte érdemes lesz majd megkérdezni őket a parlamenti vizsgálóbizottságban.

A miniszter szavai szerint bizonyos, hogy a kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el. „Itt valószínűleg komoly veszteséget kell majd az adófizetőknek elszenvedniük” – jelezte, utalva az ETO Park csődjére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az állami vagyon komoly sportingatlanokkal gyarapodik. Kérdésre azt is elmondta, hogy volt belső vizsgálat az ETO Park ügyében, most a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát rendelte el. Lázár János azzal folytatta a brókercégekkel való állami pénzügyi kapcsolatok ismertetését, hogy az FM – egy háttérintézményén keresztül – 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, ez a pénz „odaveszett”.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ezt kérdésre válaszolva azzal egészítette ki: március 6-án értesítették az FM háttérintézményét arról, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírban tartott vagyonát nem tudják visszafizetni. Lázár János felidézte továbbá, hogy a külügyi tárca a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, ez azonban megkerült. Szóba hozta a Belügyminisztériumot is, mert a brókerbotrány miatt számos önkormányzat került nehéz helyzetbe. Közölte, nekik a jövőben is segítenek.

A miniszter tájékoztatása szerint az április 8-i kormányülésen lesz téma az államkincstár ügye, azaz akkor megvizsgálják, mikor lesz képes a kincstár arra, hogy fogadhassa az állami szervezetek által vásárolt állampapírokat.

Lázár János ismertette a brókerügyek kártalanítási folyamatát is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt 25 évben nem volt olyan pénzügyi vagy brókercsőd, amelyben a károsultak megkapták volna a nekik járó pénzt. Ez most történik így először – mondta. A Buda-Cashnél a 96 301 ügyfél 97 százalékának május 31-ig kifizetik a pénzét – közölte. A Quaestorral folytatva arról tájékoztatott, hogy ott 31 832-en érintettek, közülük a maximum hatmillió forintnyi befektetési összeggel rendelkező 22 264 betétest száz százalékban kártalanítja a Befektetővédelmi Alap.

A kormánynak kötelessége, hogy a hatóságokkal összefogva és a március 31-énelfogadott vagyonzárolási törvény segítségével a fennmaradó 9568 ügyfélnek is megnyissa a kártérítés lehetőségét - mondta a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a Quaestor ügyfelei között voltak olyanok, akik az arányosnál jóval nagyobb kockázatot vállalva a szokásosnál jóval nagyobb kamatot érhettek el. Ezért hosszú távon elgondolkodtatónak tartja, hogy ilyen esetben milyen mértékben kell az államnak és a bankoknak kártalanítaniuk. Szerinte ugyanis a kockázatból valamennyit az ilyen ügyfeleknek is viselniük kell. A miniszter úgy összegzett: a Quaestor csoport – élén Tarsoly Csabával – becsapta az embereket és az államot is.

A Quaestor visszaélt a bizalommal, ezért vállalni kell a következményeket – jelentette ki, többször is piramisjátéknak nevezve a cégcsoport tevékenységét. Újságírói felvetésre nyomatékosította: a kormány meg sem fontolta azt az ajánlatot, amelyet Tarsoly Csaba a helyzet rendezésére tett.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a pénzügyi felügyeletet ugyancsak vizsgálni kell a brókerbotrány miatt. Ezért javasolni fogja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hallgassák meg akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét korábban vezető Farkas Ádámot vagy Szász Károlyt is. Mondják el, milyen vizsgálatot végeztek, és mi volt a benyomásuk – kezdeményezte a miniszter. „Nem tudjuk megspórolni, hogy ne kérdezzük meg a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy na, és önök mit tudtak” – fogalmazott.

A mintegy kétórás sajtótájékoztatón kérdésként felmerült a brókerügyekben hozott kormányzati döntések időbeli sorrendje is, amiről Giró-Szász András közölte: a február 25-i kormányülés emlékeztetőjéből is kiderül, hogy ott hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök felszólítása a miniszterek felé, és ott adott tájékoztatást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a helyzetről.

A kormánytagokra, államtitkárokra, fideszes politikusokra vonatkozó felvetésre a Miniszterelnökség vezetője azt felelte: nem tud közülük olyan érintettekről, akiknek bent ragadt volna pénzük brókercégeknél. Szintén kérdésre Lázár János azt is mondta – megerősítve az egyik napokban tett nyilatkozatát –, hogy szerinte „a politika, a bankárok, a brókerek és a pénzügyesek közé az eddigieknél komolyabb falat kell húzni”, mert a Quaestor-ügy is megerősítette abban, hogy „ezek minden kormány alatt minden politikusnál pénzt akarnak keresni”.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu