Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Két és fél év börtönre ítélték el Hunvald Györgyöt
Hűtlen kezelés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találták bűnösnek a politikust

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta 2015. április 24-én a Szegedi Ítélőtábla Hunvald Györgyöt, a főváros VII. kerületének korábbi szocialista polgármesterét az önkormányzat nevében kötött, valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt. A táblabíróság hűtlen kezelés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a politikust, 34 millió forint kártérítés megfizetésére is kötelezte a vádlottat.


Az elmúlt években több eljárás is folyt a számos bűncselekménnyel - köztük vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, csalással és hűtlen kezeléssel – is megvádolt Hunvald Györggyel szemben, aki 1998-tól Budapest VII. kerületének alpolgármestere, 2002-től pedig polgármestere volt.

A szocialista politikus ellen indult egyik ügyben a Fővárosi Törvényszék hozott – másfél év börtönbüntetést kiszabó – elmarasztaló ítéletet. Ezt másodfokon a Szegedi Ítélőtábla bírálta el, és egyes cselekményekben az elsőfokú ítélethez képest a bűnösség kérdésében eltérő döntést hozott. Az úgy ezért harmadfokon a Kúria elé került, amely öt, hűtlen kezeléssel kapcsolatos vádpontot elkülönített, a rájuk vonatkozó másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és a Szegedi Ítélőtáblát új eljárásra kötelezte. A többi cselekményt a Kúria elbírálta, és Hunvald Györgyre egy év szabadságvesztést szabott ki.

A hatályon kívül helyezés azért történt, mert időközben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szintén hűtlen kezelés miatt folyt eljárás, azt – a vád szerint – ugyanazon önkormányzattal szemben, azonos időszakban követte el Hunvald György. A Szegedi Ítélőtábla egyesíthette volna a hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyeket, de ezt a táblabíróság nem tartotta célszerűnek. Időközben a PKKB-n indult ügyben jogerős felmentő ítélet született.

A Szegedi Ítélőtábla által április 24-én, másodfokon tárgyalt vádpontok szerint négyen az önkormányzattal kötött szaktanácsadói szerződések alapján – a polgármester tudtával – úgy kaptak havi juttatást, hogy ezért nem végeztek érdemi munkát. Az ötödik vádpont szerint pedig az önkormányzat úgy fizette ki Szabó Zoltán mobiltelefonjának számláit, hogy erre az akkor a kerület országgyűlési képviselőjeként dolgozó politikus nem volt jogosult.

Hunvald György az eljárás során ártatlannak vallotta magát. A táblabíróság szerint azonban az első fokú bíróság a terhelő bizonyítékok – vádlott-társak, tanúk vallomásai és telefonlehallgatások – alapján helyesen állapította meg bűnösségét.

Hegedűs István tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, azokra, akik a köz bizalmával visszaélve közpénzre követnek el bűncselekményt, a törvény szigorával kell lesújtani. A táblabíróság ezért látta indokoltnak az első fokon kiszabott ítélet súlyosítását.

Fülöp Tamás, Hunvald György védője a tárgyalás után újságírókkal azt közölte, hogy a mostani büntetést és a korábban a Kúria által – hivatali visszaélés miatt – kiszabott egyéves szabadságvesztést összbüntetésbe kell foglalni. Ennek szabályai alapján az egykori erzsébetvárosi polgármesternek nem kell börtönbe vonulnia, mert a büntetést előzetes letartóztatásban kitöltötte.

Az ügyvéd kifejtette, álláspontja szerint a táblabíróságnak – a Kúria egy 2009-es jogegységi döntésének megfelelően – meg kellett volna szüntetnie az eljárást, ezért az ítélettel szemben valószínűleg felülvizsgálatot kérnek.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu