Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Eger vára lett Magyarország 14. nemzeti emlékhelye
Nyitrai Zsolt: „Ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint anno az egri várvédőknek”

Nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét avattak az egri várban 2015. október 17-én, az Egri Vár Napján. Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelés miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint az egykori várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot és Európát.


Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke úgy fogalmazott, hogy nem egy szokványos jelentőségű sztéléről van szó, hiszen kevés olyan jelentős esemény volt Magyarországon, mint az egri vár 1552-es dicsőséges védelme. Aligha lehet tehát híresebb, hitelesebb emlékoszlop annál, mint ami Eger dicsőségét hirdeti – hangsúlyozta.

Habis László egri polgármester arról beszélt, hogy a vár a hazaszeretet, a hősi helytállás szimbóluma. Felidézte: a legolvasottabb magyar irodalmi alkotás Gárdonyi Géza regénye, az Egri csillagok.

Nyitrai Zsolt honatya az emlékoszlop avatásán hangsúlyozta: az oszmán török félelmetes birodalmi akarata 1552-ben megtört Eger várán, a „koncentrált hazaszeretet szívós falán”. Az egri hőstett pedig beépült a magyarság önazonosságába.

Azt mondta: a történelem mintha ismételné önmagát. „Ma hasonló a feladatunk, csak más eszközökkel, mint anno az egri várvédőknek. Meg kell védenünk Magyarországot, Európát, a több száz év alatt keservesen kivívott kultúránkat s gondolkodásmódunkat az ide sereglő tömegektől” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern városok program keretében kötött megállapodás szerint új fejlesztések várnak az egri várra. Újjáépülhet Magyarország legnagyobb középkori katedrálisának főhomlokzata, Dobó István egykori lakhelye, a Provizori-palota és a hozzá tartozó dézsmapince is.

Mint elmondta: az Országgyűlés 2014. december 16-i döntésének köszönhetően az egri vár Magyarország 14. nemzeti emlékhelye. Hozzátette, hogy szerinte az egri várnak az elsők között kellett volna nemzeti emlékhellyé válnia, de valahogy nem lett az. Mindenki egyetértett vele, de senki nem képviselte ezt az ügyet eléggé határozottan és kitartóan.

„2014. február 12-én a hátam mögött látható Dobó bástyában kezdeményeztük, hogy az egri vár hivatalosan is nemzeti emlékhely legyen. Hivatalosan is, hiszen a szívünkben és a lelkünkben eddig is – mindig is – az volt” – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Majd így folytatta: „Kellemes kötelezettségemnek teszek eleget akkor, amikor felsorolom azok nevét, akik a legutolsó időszakban sokat tettek azért, hogy ma itt nemzeti emlékhelyet avathatunk. Köszönet Boross Péter és Orbán Viktor miniszterelnököknek, Zlinszky János alkotmányjogásznak, Szakály Sándor történésznek, Lázár János miniszternek, L. Simon László államtitkárnak, valamint Habis László polgármesternek.

Hálásak vagyunk azon országgyűlési képviselőknek, akik a nemzeti emlékhellyé nyilvánítást szavazatukkal támogatták. Kormánypártiaknak és ellenzékieknek egyaránt”.

„Köszöntsük együtt Észak-Magyarország egyetlen nemzeti emlékhelyét, az egri várat!” – zárta ünnepi beszédét Nyitrai Zsolt. A sztélé avatását a Hősök termében tartott koszorúzás követte.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu