Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok a kormány stratégiai partnerei
Az állam több mint ezerötszáz milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2015. október 26-án a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével, Szita Károllyal, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnökével, Fehérvári Tamással. 


A kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon keresztül több mint 1500 milliárd forinttal támogatja a magyarországi települések fejlesztéseit.

Az önkormányzati szövetségekkel kötött megállapodás célja, hogy a gyakorlati feladatokra, azok megoldására koncentrálva, folyamatos legyen a párbeszéd a kormány, a megyék és a megyei jogú városok között a fejlesztési programok megvalósítása során – fogalmazott Varga Mihály a stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.

Hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy a  2020-ig hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint uniós forrás a 60 százalékát közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, versenyképességünk emelésére fordítja. A tárcavezető emlékeztetetett arra is, az hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden pályázatát, olyan versenyelőnyt nyújt a hazai gazdasági szereplőknek, amelyre nemcsak hazánkban, de az unió más tagállamaiban sem volt még példa.

Varga Mihály leszögezte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bővítését célozza. Mint mondta: „az új területi programokban a régiók helyett a megyékre helyeződik a hangsúly, így a források felhasználása során, a megyéknek és a megyei jogú városoknak megkülönböztetett szerepe van.”

A TOP forrásaiból – amelyek 2020-ig több mint 1230 milliárd forintot jelentenek – elsődlegesen a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja a kormány, ebből – többek között – 65 ezer hátrányos helyzetű munkavállaló képzése, illetve bértámogatása, 480 kilométer út felújítása és korszerűsítése valósulhat meg.

A Budapestet és Pest megyét magába foglaló régiót támogató program, a VEKOP 288 milliárdos keretösszeggel ötvözi a területi és az ágazati beavatkozásokat. „A területi operatív programok (TOP és VEKOP) keretében még ebben az évben várhatóan – az országos kihatású projekteket is beleértve – mintegy  800 milliárd forint összegű pályázatot hirdetünk meg” – jelentette ki Varga Mihály.

Szita Károly köszönetét fejezte ki azért, hogy a kormány partnerként tekint a falvakra és a városokat. Mint mondta: pozitív változás, hogy már az előkészítő munkába is bevonták az önkormányzati érdekképviseleteket. A megyei jogú városok így arra költhetnek, amire szerintük szükséges – mondta.

Fehérvári Tamás úgy véli: a megyei önkormányzatok szervesen kapcsolódnak a programokban megfogalmazott célokhoz. A 2020-ig rendelkezésre álló források jelentős része a gazdaságélénkítést szolgálja majd.

Forrás: NGM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu