Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Térségi hulladékkezelő telepet építettek Kaposváron
A 6,3 milliárd forintos, 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény 118 település összefogásával valósult meg

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megépített komplex hulladékkezelő központot adták át 2015. október 5-én, Kaposváron. A nettó 6,3 milliárd forintból, mintegy 150 ezer embert kiszolgáló létesítmény a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban résztvevő 118 település összefogásával valósult meg.


Nemcsok Dénes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára az átadáson példaértékűnek nevezte a program megvalósítását, amely szavai szerint túl azon, hogy lehetővé teszi a korszerű, környezetkímélő hulladékgazdálkodást, egyúttal megszüntette, és rekultiválta a régi hulladékgyűjtő telepeket a térségben.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország nem csak rendkívül jól használja fel az európai uniós támogatásokat, de „egyike azon országoknak, amelyek a legjobban állnak az EU támogatások lehívásával”. Remélte, hogy az év végére „sikerül minden támogatást lehívnunk, ami rendelkezésünkre áll”.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere, a társulás elnöke hangsúlyozta, „történelmi esemény részesei vagyunk, egy évszázados technológiát váltunk fel”. Egy európai szintű, ugyanakkor mindenki számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszert hoztak létre, amely nagyon jól illeszkedik Kaposvár azon céljához, hogy 2050-ig 100 százalékig megújuló energiával működjön a város - mondta a polgármester. Ennek a „zöld város” programnak a része ez a központ is – tette hozzá.

A most lezárult projekt keretében 27 olyan hulladéklerakó telepet szüntettek meg, és rekultiváltak, ahova az elmúlt évtizedekben válogatás nélkül gyűjtötték a szemetet. Kaposváron évente több mint 30 ezer tonna hulladék gyűlik össze, amit eddig egy „nagy gödörben temettük el” – említette példaként a felszámolt lerakótelepek egyikét.

Bernhardt László, a kivitelező Kaposvár Konzorciumot vezető Geohidroterv Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a kaposvári hulladékkezelő központ mellett három településen – Kaposváron, Hőgyészen és Nagybajomban – egyenként mintegy 2000-2400 négyzetméter alapterületű, szelektív hulladékgyűjtő konténerekkel ellátott hulladékudvart alakítottak ki.

A 23 hektáros kaposvári komplex hulladékkezelő központban kétezer négyzetméteres csarnokban évente 15 ezer tonna szelektív hulladékot tudnak szétválogatni, a tovább már nem hasznosítható hulladék lerakására, ártalmatlanítására egy 406 ezer köbméter hulladék befogadására alkalmas, 4,6 hektárnyi terület áll rendelkezésre, amely a következő 20 évben képes lesz megoldani a térségben keletkező hulladék elhelyezését.

Kaposvár önkormányzata azzal is szeretné ösztönözni a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésére, hogy a családi házak tulajdonosai és a társasházak is ingyenesen kapnak egy erre alkalmas gyűjtőkonténert.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu