Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

500 helyett 80 ház épült és iskola is ígéret maradt
Nem éri meg bővíteni az ócsai szociális lakóparkot, ez az állami segítségnyújtás ugyanis nem gazdaságos

Ígéret maradt a bölcsőde és az iskola a fizetésképtelenné vált lakáshiteleseknek felhúzott ócsai lakóparkban. A Pest megyei település polgármestere a HírTV Látótér című műsorában arról beszélt: nem bánja, hogy a 80 ház mellé nem épül újabb 420. 120 ezer olyan ingatlan van Magyarországon, amelynek törlesztőrészletét nem fizetik. Az adósok felének jelent megoldást a magáncsődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő.


2012 októberében az Ócsa határában lévő állami területen kezdték el a szociális lakópark építését. A lakásokra azok a devizahitelesek pályázhattak, akiknek a bank már elvitte a házát vagy kényszerértékesítésre kijelölte. A lakóparkra 500 családi házat terveztek, első ütemben 80 épült meg, 2,4 milliárd forintból. A programot azonban soha nem folytatták. A 40-80 négyzetméteres házak átlagára 30 millió volt. Első körben 588-an pályáztak, de csak 40 család felelt meg a szigorú követelményeknek.

A kulcsrakész házakat 2013 áprilisában adták át, akkor még a fű sem nőtt. Napjainkban viszont már más a helyzet. Offela János azt mondja, neki sikerült váltani. A mozgássérült férfi és családja az első lakók egyike. A bedőlt svájcifrankhitel és egy kényszeralbérlet után sem adta fel. Egy 60 nm-es, kétszobás lakásért most kevesebb mint 20 ezer forintot fizetnek havonta. Talán csak egy hibája van, 4 kilométerre van Ócsától. A kezdeti boldogság után a lakók találkoztak a problémákkal is, sokan azért nem tudnak harmadik műszakot vállalni, mert nem jutnak be a vonathoz.

A helyiek kérésére már többször módosították a buszmenetrendet, a járatokat pedig anyagi okokból nem lehet tovább sűríteni, de a korábbi 3 helyett így is 11 járat viszi a lakókat. A polgármester szerint bár igény volna rá, a lakóparkot nem bővítik, és iskola, bölcsőde sem épül itt. „Én nem hiszem, hogy ott épülni fog mostanában bármiféle intézmény. A kormányprogram szólt úgy, hogy amennyiben az 500 lakás megépül, akkor ott lesz bölcsőde, iskola. Mivel nem épült meg, ki kell mondanom, sajnos sem az állam, az önkormányzat nem fog oda építeni ilyen intézményeket” – fogalmazott Bukodi Károly polgármester.

A szakértő azt mondja, nem éri meg bővíteni a lakóparkot, ez az állami segítségnyújtás ugyanis nem gazdaságos. „Utólag az látható, hogy ez a típusú megoldás volumenében nem tudott megoldást kínálni a fizetésképtelen adósok tömegének. Koncepció szinten, elméletileg lehetett volna egy jó megoldás, de láthatóan több nehézség is adódott a kivitelezés közben, ezért nem is akarta tovább erre vinni a kormány az adósok helyzetének támogatását” – nyilatkozta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Jelenleg 120 ezer olyan ingatlan van Magyarországon, amelynek törlesztőrészletét nem fizetik. Szakértők szerint azonban csak az adósok felének jelent megoldást a magáncsődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő. A többieknek marad a remény, hogy valamikor, valahogyan ők is kitörhetnek az adósságcsapdából. 

Forrás: HírTV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu