Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sokat nyerhet Pest megye, ha leválik Budapestről
A kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza a fővárosról Pest megyét

Jelentős lökést adhat a Pest megyei települések fejlesztésének, ha 2020-ban sikerül leválasztani a megyét Budapestről. A jelenlegi uniós ciklusban ugyanis a teljes központi régiót kizárták a támogatásokból. Szakértők szerint, ha a következő kilenc hónapban csúcssebességbe kapcsol az intézményrendszer, nem kizárt a Lázár János által felvázolt 2000 milliárd forintos kifizetés a következő évben – írja a Magyar Idők.


Az életet jelentheti Pest megyének, ha 2020 után – Budapestről leválasztva – jelentősebb uniós forrásból indulhatnak be a fejlesztések – mondta el a Magyar Időknek Essősy Zsombor, a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezetője. Ma ugyanis, az ország egyetlen fejlett régiójaként, Budapesthez hasonlóan ki van zárva az európai uniós forrásokból.

A fővárossal együtt az évtized végéig összességében kevesebb, mint 300 milliárd forint áll a közép-magyarországi régió rendelkezésre. Ez az összeg gyakorlatilag a nullával egyenlő, hiszen ebből a keretből kellene az összes budapesti beruházást és a kis falvak fejlesztéseit is megvalósítani – hívta fel a figyelmet. Előfordulhat ugyanis, hogy amíg a vidék jó része a következő években – az uniós pénzeknek köszönhetően – megszépül és élhetőbb lesz, addig a fővároshoz közeli Pest megye leszakadó régióvá válik.

A szakember szerint most kell lépni azért, hogy ezen a helyzeten változtasson a kormány, 2020-ig pedig elég idő van arra, hogy elérje az uniónál, önállóan kezelje Budapestet.

Az erre irányuló kormányzati szándékról a minap Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Szavai szerint a kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza Pest megyét Budapestről, akár azon az áron is, hogy a teljes megye­struktúrát átalakítja.
A miniszter ugyanitt elmondta azt is, hogy az ideihez hasonló 2016-os gazdasági növekedéshez legalább kétezer milliárd forint uniós forrást kellene kifizetni jövőre.

Bár az október 1-jei beszédében még maga Lázár János is szkeptikus volt a tekintetben, hogy ekkora összeg kifizetésére van-e reális esély, pályázati szakemberek szerint – komoly erőfeszítések árán – elérhető a 2000 milliárd forintos kifizetés. A miniszter szerint a kormányzati realitás 1300-1400 milliárdos kifizetés, szerinte azonban 1600 milliárdot el lehet juttatni a gazdaságba.

Essősy Zsombor szerint a máig megjelent 600 milliárd forintnyi pályázat 80 százalékát, hozzávetőlegesen 500 milliárd forintot lehet kifizetni a jövő év végéig. Emellett, ha a következő kilenc hónapban még legalább 3000 milliárd forintnyi felhívás megjelenik – ami szavai szerint önmagában elképesztő teljesítmény lenne –, lesz esély arra, hogy 2016 végéig további 1500 milliárd forint eljusson a pályázókhoz.

Ehhez azonban legalább három tényező együttállására van szükség. Egyrészt az intézményrendszernek a mostaninál jóval gyorsabban kell kezelnie az új pályázatokat. Egy kiírás megjelenése után ugyanis a pályázatok beadása, az elbírálás, a szerződéskötés és a megvalósítás is időbe telik. Az intézményrendszer egyelőre az előző ciklus lezárásán dolgozik, januártól azonban felpöröghet az új pályázatokkal kapcsolatos munka, ami reményt adhat arra, hogy ekkora mennyiségű pályázati dömpinggel megbirkózik a rendszer – jegyezte meg.

A kifizetéseket növelheti, hogy az intézményrendszer szemléletmódja alapjaiban megváltozott: a kedvezményezetteket partnernek tekintik és számítanak a vállalkozások együttműködésére. A harmadik legfontosabb tényező pedig, hogy a vállalkozók akarjanak beruházni. Ezzel egyébként a szakember szerint nem lesz gond: rengeteg cég vár arra, hogy megvalósíthassa a régóta tervezett beruházását. Essősy Zsombor szerint nagyon oda kell figyelni arra, hogy valós gazdasági növekedést csak azok a fejlesztések generálnak, amelyek elindulnak a megvalósulás útján. Azzal, hogy a támogatást odaítélik, még nem bővül a GDP – figyelmeztetett. Minden bizonnyal a következő év kifizetéseiben a visszatérítendő támogatásoknak is nagy szerepet szánnak. A miniszter ugyanis a minap arról beszélt, hogy a Magyar Fejlesztési Banktól jövőre 500 milliárd forint hitelkihelyezést vár.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu