Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több pénz szükséges a valódi önkormányzáshoz
Schmidt Jenő szerint 30-50 milliárd forint hiányzik a rendszerből

A magyar települések alig 10 százaléka képes valódi önkormányzásra – mondta a napokban Schmidt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint az a gond, hogy sok településen egyáltalán nincsen adóbevétel, így a helyhatóságok a központi költségvetéstől és a mindenkori kormánytól függnek. Somogyban vegyes a kép, a kistelepülések egy része még fejleszteni is tud, ám valahol már-már a fennmaradásért küzdenek – tudósít a Somogy TV.


Több somogyi településen is érezhető a feszültség, amiatt hogy szinte teljesen üres az önkormányzat kasszája – mondja Bőszénfa polgármestere. Nyitrai István szerint a legnagyobb gond, hogy sok településen szinte semmilyen adóbevétel nincsen, vagy ha van is, akkor nagyon nehéz beosztani a pénzt.

„Tavaly a falugondnoki busz cserére került sor, akkor 27 százalékért, azaz az áfa önrészért kellett az önkormányzatnak a buszt úgymond megvásárolni. Tehát 10 milliós buszhoz 2 millió 700 ezer forintot mellé tettünk és mellé rakom, hogy 6 millió forint az iparűzési adó bevételünk, abban a pillanatban egy feladat ellátásához, amit meg akarunk valósítani, korszerűsíteni már fele bevételünk elment” – nyilatkozza Nyitrai István.

Ez pedig csak töredéke annak a feladatnak, amelyet egy kistelepülésen el kell látni. Nyitrai István szerint még mindig van olyan terület, amit nem finanszíroz 100 százalékban az állam. Bőszénfán ilyen például a temető gondozása. Schmidt Jenő szerint nem egyedi az eset, a TÖOSZ elnöke szerint a somogyi települések többsége hasonló cipőben jár.

„Azért nem képes, mert helyi adóbevétele nincsen semmi, egy-két millió forint, és ami adót beszed azt általában kötelező feladatokra fordítja. Mert minden év más és más, minden terület más és más, így innentől kezdve nagyon önkormányzatiságról ezeken a településeken beszélni nem lehet. Somogy megyében ugye van 246 település, a 246 településből érint legalább 210-et – állapítja meg Schmidt Jenő. 

A valódi önkormányzásra a magyar települések csupán 10 százaléka képes – teszi hozzá Schmidt Jenő. Ilyen például Hetes is. A faluban, nem rég készült el több mint 500 méter hosszan a járda, ami 5,2 millió forintba került. Ezt teljes egészében a település finanszírozta. Javában zajlik az építkezés a hetesi orvosi rendelőben. A teljes belső felújítás 63 millió forintba kerül, amelyből 3 milliót az önkormányzat finanszíroz. A faluban szinte minden évben el tudnak különíteni pénzt hasonló célokra. Hetesnek ugyanis a tervezett éves adóbevétele majdnem 20 millió forint.

Mint Török Tiborné, Hetes polgármestere elmondja, az adómorál a mai napra azért úgy kialakult, hogy a lakosok tudják, a 9000 forintot minden évben be kell fizetni az ingatlan után, ez a kommunális adó része. Az iparűzési adó elég szépen jön az önkormányzathoz, habár nincsenek igazán erős tőkeerős vállalkozások, nincsenek nagy üzemek, ettől függetlenül elég rendesen jön az iparűzési adó bevétel.

Schmidt Jenő szerint 30-50 milliárd forint hiányzik a rendszerből, ha ezt megkapnák a települések, akkor megvalósulhatna a valódi önkormányzatiság.

Forrás: Somogy TV

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu