Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gémesi György: késnek az uniós pályázati kiírások
A MÖSZ elnöke szerint „nem szerencsés, hogy a kistelepüléseknek csupán a maradékelv alapján osztanak ki forrásokat

Két év csúszásban vannak az európai uniós források felhasználását célzó pályázatok kiírásai, amelyek megvalósítására így már a 2020-ig tartó ciklus végéig alig öt év maradt – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gémesi György. Kiemelte: a pályázatokat úgy kell kiírni, hogy a hátrányban lévő kisebb települések – és ne csak nagyvárosok - is nyerhessenek, hogy fejlesztéseiket meg tudják valósítani. 


Október közepén Nyugat-Magyarországon folytatta „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” című konferenciasorozatát a MÖSZ. Mint arra az elnök rámutatott, az országon belül helyszíntől függően nagy különbségeket tapasztaltak a problémák tekintetében.

Északkelet Magyarországon a legnagyobb gond az elnéptelenedés, a falvak elöregedése, s emiatt itt nagyobbak is a társadalmi feszültségek. „Míg keleten 300-350 közmunkást is foglalkoztatnak még a kisebb településeken is, addig Nyugaton sokszor nem találnak megfelelő embert bizonyos jellegű munkák, feladatok elvégzésére” – mondta Gémesi György

A február óta tartó konferenciasorozat legfőbb témája az volt, hogyan hozható össze a közfoglalkoztatás és a vidékfejlesztés. Mint arra a MÖSZ elnöke rámutatott, ez azért is fontos kérdés, mert 2016-ban az idei 270-ről 340 milliárdra fog nőni a közfoglalkoztatásra fordítható forrás. „Ennek oka, hogy nincs olyan többletfeladat a versenyszektorban, ami fel tudná szívni a közmunkásokat, tehát nincs gazdasági növekedés.”

Gémesi György felhívta rá a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatás nem kevés plusz feladatot jelent a polgármestereknek, akik egyébként az idei évtől kezdve mindezt kevesebb fizetésért – sok esetben havi 70 ezer forintért – végzik. „Márpedig, ha a település gazdájának egzisztenciája nem elég erős, senki nem fogja vállalni ezt a feladatot. Ezt rendezni kell, mert nem állapot, hogy alig többet vigyen haza egy polgármester, mint a közmunkáért kapott bér.”

Még nem írták ki a pályázatokat

Brüsszel már lassan két hónapja elfogadta Magyarország Vidékfejlesztési programját, így 2020-ig 1300 milliárd forint jut fejlesztésre. Mint arra Gémesi György felhívta a figyelmet, a pályázati kiírások így két év csúszásban vannak, így már csak öt év maradt arra, hogy a magyar vidék ezt az összeget felhasználja. 

A program egyik legfontosabb célja a vidéki munkahelyek megőrzése, a kis és közepes gazdaságok megerősítése, valamint a fiatal gazdák támogatása. A MÖSZ elnöke szerint a közfoglalkoztatást sok helyen össze lehet hozni a vidékfejlesztéssel. Erre jó példa, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idejére magasabb bérért a vállalkozások alkalmazzák a közmunkásokat. Gémesi elmondása szerint azonban sokszor az a probléma, hogy a közfoglalkoztatottak maguk nem akarnak nagyobb intenzitású munkát elvállalni.

A pályázati források elosztásával kapcsolatban a MÖSZ elnöke aggályát fejezte ki az előző évek tapasztalatai alapján. Mint arra rámutatott, legtöbbször a nagyobb városok fejlesztését célozzák meg, ami csak akkor lehet gazdaságélénkítő, ha hosszútávon fenntartható.

„Nem szerencsés, hogy a kistelepüléseknek csupán a maradékelv alapján osztanak ki forrásokat, ehelyett a pénz hatékony és fenntartható felhasználása kellene, hogy legyen az elsődleges szempont. A kistelepüléseknek is lehetőséget kell adni és olyan pályázatokat kiírni, amelyeken ők is tudnak nyerni és így a helyi fejlesztési igényeket kielégíteni” – hívta fel a figyelmet az elnök. 

A teljes műsor itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu