Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

122 milliárd forintot kapott fejlesztésre Kaposvár
Szita Károly polgármester szerint „várostörténeti pillanat” a most aláírt megállapodás

Több mint 120 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök 2015. október 9-én, Kaposváron Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. A kormányfő, aki a Modern városok program részeként látogatott Kaposvárra, a megállapodásról kifejtette: a 67-es út négysávos autóúttá fejlesztésével Kaposvárt összekötik az ország gyorsforgalmi úthálózatával, ami legkésőbb 2019-re valósulhat meg teljes egészében.


Emellett megépül a somogyi megyeszékhely intermodális közlekedési csomópontja, felújítják a színházat, sportcsarnok és uszoda létesül, és kempinget fejlesztenek. A miniszterelnök és a polgármester közműfejlesztésről is megegyezett.

A kormányfő, mielőtt a Kaposvárral kötött 122 milliárd forint fejlesztési forrást biztosító megállapodás részleteiről szólt volna, az aláírt szövegből idézett, mondván, ez jól meghatározza a Modern városok program célját, azaz „ezek a büszke városok, a 21. század nyertesei, a magyar vidék fejlődésének zászlós hajói legyenek, és a jövőben a legsikeresebb és legmodernebb európai városok közé tartozzanak”.

Orbán Viktor a programmal kapcsolatosan fontosnak nevezte, hogy ne Budapesten határozzanak arról, hogy mire van szükségük a városoknak, hanem arról helyben döntsenek.

„Ez egy régi szerelem Kaposvár és a mi politikai családunk között, nagyon régóta dicsekedhetünk azzal, hogy sikerült nem csak kivívni, hanem megtartani is az itt élő emberek bizalmát. Szita Károly az ország egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő polgármestere, ami nyilván a bizalom kifejeződése a kaposvári polgárok részéről” – mondta a miniszterelnök.

„Mi hálásak vagyunk ennek a városnak, és a megállapodásban, ha van részrehajlás, (...), akkor talán ennek a nyomai láthatók” – mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy Kaposvár a 2002-es választások után is kitartott a Fidesz és Szita Károly polgármester mellett.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány az elmúlt években a „város válláról levett” 19,3 milliárd forintnyi adósságot, továbbá az elmúlt 3-4 évben a központi költségvetésből különböző csatornákon keresztül 38,3 milliárd forint fejlesztési lehetőségekhez jutott a város, ami „magyar mércével mérve nagyon komoly teljesítmény, és egy nagy lehetőség is”.

Orbán Viktor a megállapodás főbb pontjait említve közölte: 2018-ra vagy 2019-re megépül a településeket elkerülő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út  Kaposvár és az M7-es autópálya között, 12 milliárdból elkészül a Kaposvári Közlekedési Központ, négymilliárdból megépült egy négyezer férőhelyes új sportcsarnok, valamint ugyancsak négymilliárdból egy új, fedett, tízpályás versenymedence, 800 néző befogadására alkalmas nézőtérrel, kilencmilliárdból megújulhat a Csiky Gergely Színház, a kórház déli tömbjének helyén 250 új parkoló és park lesz, a Kaposvár melletti Deseda-tónál kialakítanak egy háromcsillagos kempinget, valamint kétmilliárd forintot fordíthat a város közműfejlesztésre.

„Jó reményünk van arra, hogy a gazdasági kormányzat nem véti el az irányt, jó reményünk van arra, hogy a gazdasági növekedéshez szükséges további intézkedések az év hátralévő részében megszületnek, és így meglesznek azok a gazdasági alapok, hogy az itt aláírt megállapodás maradéktalanul megvalósulhasson” – mondta Orbán Viktor.

A fejlesztések ütemezésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta: a politikusoknak meghatározott időre szól a mandátuma, így a mostani kormányzati és önkormányzati ciklus alatt szeretnék befejezni a beruházásokat, vagyis azonnal munkához kell látni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint „várostörténeti pillanat” a most aláírt megállapodás, amelyről szólva úgy fogalmazott: „ma hosszú távra meghatároztuk városunk jövőjét, ma közelebb kerültünk céljaink eléréséhez, Kaposvár gyorsíthat, mert egyenesben van”.

Közölte: ez a megállapodás megadja annak a lehetőségét, hogy mindazok munkához juthassanak, akiknek ez ma még nem adatott meg. A legfontosabb cél, hogy Kaposváron „mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar” – szögezte le, hozzátéve: nemcsak a kaposváriaknak, hanem a környéken élők is, hiszen a Kaposváron dolgozók fele a város környékéről jár be.

„Erős város lett Kaposvár, csökkent a munkanélküliség, erősödött a gazdaság, és látványosan fejlődött városunk” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: már meghatározták az elkövetkező évek fejlődési irányát is, amely szerint az élelmiszer-gazdaság, a gépipar és a turizmus fejlesztése az a három fő terület, amelytől az új munkahelyek létrejöttét várják.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu