Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Novembertől indulnak a nagy állatkerti fejlesztések
Kezdődnek a területre tervezett két új bemutatóhely, a Mesepark és a Pannon Park kivitelezésének munkálatai

November 1-ig tart a szezon a Holnemvolt Parkban. A játéküzemek szokásos szezonvégi leállása után azonban nem egyszerűen téli szünet kezdődik, hanem megindulnak a területre tervezett két új bemutatóhely, a Mesepark és a Pannon Park kivitelezésének munkálatai. Ezek várhatóan 2016 végéig, illetve 2019-ig tartanak. A munkálatok csak az új területet érintik, az állatkert klasszikus, régi területe a továbbiakban is zavartalanul látogatható lesz az év minden napján.


A Fővárosi Közgyűlésnek az egykori Vidámpark bezárásáról szóló 2012-es határozata óta sok szó esik az állatkert középtávú fejlesztési programjának keretében a területre szánt két új bemutatóhelyről, a Meseparkról és a Pannon Parkról. Az elmúlt időszakot azonban elsősorban a beruházások döntés-előkészítése, majd a Fővárosi Közgyűlés és a Kormány döntései nyomán a tervezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárások lefolytatása, valamint a tervezés első szakasza töltötte ki. Készen vannak a Mesepark tervei, és jelentősen előrehaladt a Pannon Park tervezése is.

Időközben a szóban forgó terület nyitva állt a közönség előtt. Az állatkert egy hangsúlyozottan átmeneti időszakra szánt rövidtávú program keretében a 2014 februárjában átvett területen tíz hét alatt Holnemvolt Park néven alakított ki egy állatokat és játéküzemi szolgáltatásokat is felvonultató családi szabadidőparkot. A Holnemvolt Park a 2014-es és a 2015-ös szezonban is igen sikeresen és a közönség nagy érdeklődésétől kísérve működtetett. Az idei szezon lezárulta után azonban már a középtávú tervben szereplő új bemutatóhelyek kivitelezése, illetve a tulajdonképpeni építés kivitelezés előkészítése kezdődik meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Holnemvolt Park november 1-én záruló idei szezonja után nem egyszerűen a féléves téli szünet kezdődik, mint ahogyan az egykori Vidámparkban is évtizedeken át szokásos volt, hanem már megindulnak a Mesepark és a Pannon Park kivitelezési munkálatai. Ezek azonban nem zárulnak le tavaszig. A leendő Mesepark területe várhatóan már 2016 második felében, a jövőbeli Pannon Park területe pedig előreláthatóan 2018-ban vagy 2019-ben nyílik meg újra a nagyközönség előtt. A műemlék játékok tehát – amelyeket az állatkert továbbra is fenntart és megőriz – jövő tavasszal biztosan nem fogadnak látogatókat, de a műemlék körhintára egy év múlva újra fel lehet majd ülni. A hullámvasutazásra legalább két további évet kell várni, ahogy a többi régi játékra, így a mesecsónakra is. Utóbbiakat legkésőbb 2019-ben lehet újra használni majd.

A kisgyermekes családoknak szóló, másfél hektáros Mesepark tematikája a magyar mesék állatvilága köré szerveződik majd.

Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy az új építkezések az állatkert klasszikus, régi területét egyáltalán nem érintik, tehát az a továbbiakban is zavartalanul látogatható lesz az év minden napján, és számos program, újdonság és szaporulat várható jövőre is.

Az idei télen felgyorsuló munkálatok nyomán középtávon két fontos új bemutatóhellyel gazdagodik majd Budapest, a Meseparkkal és a Pannon Parkkal. A kisgyermekes családoknak szóló, másfél hektáros Mesepark tematikája a magyar mesék állatvilága köré szerveződik majd, a bemutatási koncepció kidolgozásában a tervezők Csukás Istvánnal dolgoznak együtt. Ebben a „gyermek-állatkertben” az állatsimogatók játékterekkel és állatmesés játszóházzal, a magyar majorban szelíd és kezes állatok bemutatóival, a sérült állatok gyógyítását bemutató madárkórházzal, valamint póni lovardával ötvöződnek majd. A Mesepark a tervek szerint 2016 második felében nyílhat meg.

A jóval nagyobb szabású Pannon Parkban a Kárpát-medence ősi élővilága adja a bemutatás kerettörténetét, ami egészen más volt, mint manapság. Elefántfélék, orrszarvúak, emberszabásúak, krokodilok, cápák és sok más olyan állat élt ezen a vidéken, amelyek ma élő megfelelőit leginkább távoli tájakon, trópusi, szubtrópusi területeken lelhetjük fel.

A Pannon Park központi létesítménye egy egész évben kellemes élményeket adó fedett park, úgynevezett biodóm lesz.

A Pannon Park központi létesítménye egy egész évben kellemes élményeket adó fedett park, úgynevezett biodóm lesz. Ebben a 17,5 méteres átlagos magasságú üvegházban körülbelül 17 ezer négyzetméteren számos egyéb látnivaló, például egy nagy édesvízi és tengeri akvárium is helyet kap. A parkban gazdag növényesítéssel megduplázzák a zöldterület korábbi arányát. A Pannon Park megnyitása a jelenlegi ütemterv szerint 2018-19-ben, két lépésben várható.

A középtávú fejlesztési program keretében megvalósuló két új bemutatóhely sok-sok látnivalóval, programmal és aktivitási lehetőséggel fogja tovább gazdagítani a főváros közönsége, illetve az ide látogató turisták által igénybe vehető szabadidős kínálatot. Ráadásul a szóban forgó látnivalók túlnyomó többsége az év minden napján, tehát az általában kedvezőtlen időjárású hónapokban is zavartalanul tud látogatókat fogadni.

Az új területen megvalósuló fejlesztések természetesen nem érintik azokat a műemléki oltalom alatt álló játékokat, amelyek az egykori Angolpark, illetve a vurstli örökségeként maradtak a Vidámparkra, majd annak bezárása után az Állatkertre. Az Állatkert már az átvétel előtt világossá tette, hogy ezeket a játékokat nemcsak fenntartja, hanem tovább is üzemelteti, s még jobb gazdájuk igyekszik lenni, mint amilyen az 1950 és 2013 között működött Vidámpark volt.

Ezek játéküzemek az Állatkert által fenntartott Holnemvolt Parkban is működtek a 2014-es és a 2015-ös szezonban. Mi több, az Állatkert helyreállította az ugyancsak védett műemléki céllövöldét (amelynek rozsdás darabjait egy sufniban lelték fel a terület átvételekor), valamint Székely Kata szobrászművésszel újra elkészíttették a Mesecsónak két évtizede tönkrement szunyókáló óriását. A műemlék körhinta felújítását és újbóli megnyitását már 2016-ra, a Mesepark megnyitásával egy időben tervezik.

Forrás: Budapest.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu