Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A díjemelés padlóra küldené a szemétszállítókat
A MÖSZ elnöke a hulladékgazdálkodással foglalkozó társaságok esetében is öt százalékra csökkentené az áfát

Padlóra küldené a kormány a szemétszállító cégeket, ha januártól ismét megemelné a hulladéklerakási díjakat. A lerakói tarifák az idei év elején növekedtek a korábbi tonnánkénti háromezer forintról hatezerre. A jövő év elejétől viszont a tervek szerint már kilencezer forintot kellene fizetniük a zömében most is a csőd szélén álló hulladékszállító vállalkozásoknak egy tonna szemét elhelyezéséért – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.


Végképp ellehetetlenítené a szemétszállító cégek működését a kormányzat, mert azt tervezi, januártól ismét megemelné a hulladéklerakási díjakat. Az országban tevékenykedő, jobbára önkormányzati kézben lévő hulladékkezelő vállalkozások zöme ugyanis az eddigi rezsicsökkentések miatt már a mostani díjakat sem képes befizetni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

A kabinet legutóbb januárban növelte a lerakási tarifákat a korábbi tonnánkénti 3000 forintról 6000 forintra a még 2012-ben a parlament által megtárgyalt, úgynevezett hulladéktörvény alapján. A rendelkezés eredetileg azt írta volna elő, hogy 2013-tól a lerakási díj 3000 forint, 2014-ben már 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, 2016-tól pedig 12 ezer forint legyen tonnánként. Ez az előírás azonban eredeti formájában betarthatatlannak bizonyult. Így jelenleg tonnánként 6000 forint a tarifa, ami a jövő év elejétől növekedne 9000 forintra.

Számos hulladékkezelő cég szinte azonnal csődbe megy abban az esetben, ha kormányzat nem változtat a szándékán, és az év végén végrehajtja a díjnövelést. A legtöbb ilyen vállalkozás ugyanis már most is fuldoklik az adósságban, függetlenül attól, hogy melyik országrészben működik – mondta Gémesi György. A polgármester szerint a kormánynak szemmel láthatóan nem áll szándékában segítséget nyújtani a szemétszállítási díjak befagyasztásával megbénított szemétszállító vállalatoknak, s ez előbb-utóbb az ellátásbiztonság rovására megy – jegyezte meg a településvezető.

Már két éve látható a folyamat

A kormányzat már 2013-ban szembesült azzal, hogy a rezsicsökkentés következtében, illetve a lerakási díj emelése és az egyéb költségek növekedése miatt a hulladékkezelő cégek sorra működésképtelenné válnak. Ezért a katasztrófavédelmet bízta meg azzal, hogy a bedőlt cégek helyére új szemétszállító vállalkozásokat jelöljön ki.

Manapság – úgy tudjuk – több mint 130 településen végzi kijelölt cég a feladatot, ám 50 esetben már a kényszerkijelölt társaság helyett is újat kellett találnia a hatóságnak. Egyes becslések szerint az országban ötmillió embert látnak el olyan, többnyire önkormányzati kézben lévő hulladékkezelő vállalkozások, amelyek a csőd felé tartanak.

Hajszál híján menekült meg a csődtől szeptemberben a Gémesi György által felügyelt, 106 Pest és Nógrád megyei települést ellátó Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. is. A két megyében 285 ezer lakost kiszolgáló társaságnak csak azért nem kellett leállítania a hulladékszállítást, mert részletfizetési kedvezményt kapott a mintegy 60 millió forintot kitevő általános forgalmiadó-tartozásának megfizetésre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A Zöld Híd hat részletben fizetheti be az adóhatóságnak a tartozását, s ennek eredményeként lehetősége nyílt a vállalatnak a túlélésre. Így valameddig még működőképes marad.

Válságkezelő lépésre van szükség

Az alapprobléma azonban továbbra is megmarad: a rezsicsökkentéssel visszavágott bevételek és a kivetett új közterhek, vagyis a lerakói járulék mellett kirótt, úgynevezett felügyeleti díj, az útdíj, a tranzakciós adó által megnövekedett költségek miatt a cég bevételei csak napi szinten fedezik kiadásait, és nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy megfelelő tartalékokat képezzen a társaság. Emiatt a vállalkozás már középtávon sem életképes. Gémesi György számításai szerint a cég várhatóan csak a jövő tavaszig marad talpon, ha nem történik valamilyen válságkezelő lépés a kabinet részéről.

Emlékezetes: a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke már többször felvetette, hogy a hulladék elszállítását végző társaságok esetében is az lehetne az egyik előremutató intézkedés, ha a tevékenység általános forgalmi adóját – mint korábban a távhőszolgáltatásét – a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a kormány. A „felszabaduló” 22 százalék pedig a szemétszállító vállalatoknál maradna és biztosítaná azok működőképességét. A javaslatát azonban figyelemre sem méltatta a kormányzat.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu