Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Átfogó felmérés indul a honi ivóvízközmű-vagyonról
A projekt keretében az érintett területek fejlesztéseit meghatározó, átfogó szakértői anyagok készülnek majd

Átfogó projekt indult az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásában, amely részletesen felméri és jól kezelhető, hozzáférhető, a gazdasági és műszaki jellemzőket integráltan tartalmazó adatállományba rendezi a jelenleg működő és derogációs kötelezettséggel érintett hazai ivóvízközmű-vagyont. 


Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztés célja, hogy az önkormányzatok, szolgáltatók tényeken alapuló iránymutatást és keretet kapjanak a fejlesztések tervezéséhez, illetve a kapcsolódó gazdaságossági, valamint a pénzügyi fenntarthatóságot megalapozó számításokhoz. Magyarországon évente mintegy 440 millió köbméter víz fogy el. Ez vezetékeken jut el a fogyasztókhoz, mivel a magyar lakosság 95 százaléka csatlakozott a közüzemi ivóvízhálózathoz; az ország ezzel élen jár a közép-európai térségben, Ausztriát is megelőzve.

A közlemény szerint az alapvető kémiai paramétereket tekintve a víz az ország egész területén megfelelő. Az öt kiemelt paramétert – a bór, a fluorid, a nitrit, az arzén és az ammónium-ion mennyiségét – vizsgálva azonban a magyar és európai uniós előírások szerint már csak a lakosság 77 százaléka jut megfelelő minőségű vízhez. Több mint 2 millió fogyasztónál nem megfelelő az ivóvíz minősége a kiemelt paraméterek, valamint a vas és a mangán mennyiségét tekintve – ismertette az NFP.

Országos szinten vizsgálva a megvalósult fejlesztések ellenére a meglévő víziközmű-infrastruktúra átlagos műszaki színvonala elavult, korszerűtlen – a közlemény szerint ezt hangsúlyozta Balla Krisztián, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda szakmai vezetője a projekt 2015. október 21-i budapesti nyitórendezvényén, hozzátéve, hogy a hatékony megoldás érdekében részletes, a rendszerek teljes állapotára kiterjedő felmérések szükségesek, amelyek alapján egyértelműen meghatározhatók a szükséges beavatkozások.

A projekt keretében olyan átfogó szakértői anyagok készülnek, amelyek meghatározzák az érintett területek további középtávú beavatkozásait, fejlesztéseit és beruházásait. Az elkészült adatállományhoz minden érintett hozzáférhet víziközmű-rendszereik korszerűsítése során. Az adatok nem csak a műszaki lépések tervezését, de a gazdaságossági, fenntarthatósági számítások elvégzését is segítik – emelte ki a projekt vezetője a közlemény szerint.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu