Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kettőszáz milliárd forint társadalmi felzárkózásra
A nagyobbrészt az EFOP keretében kiírt programokkal főként a hátrányos helyzetűeket segítenék

Idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. október 27-én, sajtótájékoztatón, a Nyíregyházi Főiskolán.


Balog Zoltán elmondta: a nagyobbrészt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében kiírt programokkal elsősorban a hátrányos helyzetűeket, illetve a társadalmi felzárkózást segítenék. A miniszter kiemelte: 5 milliárd forintos pályázati keretösszeggel romákat segítő tanodaprogramot hirdetnek meg, valamint egy komplex ifjúsági-fejlesztési program is indul, 3,5 milliárd forintból.

Az évek óta sikeres tanodaprogramokról szólva Balog Zoltán elmondta, hogy ezek olyan, az iskolai felzárkózást segítő projektek, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás vagy a lemorzsolódás visszaszorítása, elkerülése érdekében indulnak.

Az ifjúsági programokkal hatékony ifjúságtámogatási rendszer kialakítása, az elhelyezkedési esélyek növelése, a külföldön dolgozó fiatalok hazai munkaerőpiacra történő visszailleszkedése, illetve az előítélet mentes szemlélet kialakítása a cél – hangsúlyozta.

Balog Zoltán bejelentette azt is, hogy a roma szakkollégiumi hálózat támogatására és továbbfejlesztésére 1,2 milliárd forintot, az Útravaló ösztöndíjprogram folytatására pedig összesen 6 milliárd forintot fordítanak.

Elmondta, a 2011-ben, az egyházak kezdeményezésére létrehozott Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) egyik célja az új roma középosztály létrehozása volt, amely nem a konfrontációban, hanem az együttműködésében érdekelt.

„A szakkollégiumok olyan szellemi és közösségi műhelyek, ahol a szaktudás, az identitás erősítése az önismeret fejlesztésén túl a társadalmi felelősségvállalás konkrét tevékenységében is megnyilvánul” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az Útravaló program fontosságát hangsúlyozva elmondta: a köznevelési adatok szerint az óvodában és az iskolában a hátrányos helyzetű gyerekek aránya eléri a 30 százalékot, az érettségit adó középiskolában ez az arány viszont csak 11 százalék. Az iskolázatlan családokban felnövő roma fiataloknak csak a 33 százaléka tanul tovább érettségit adó képzésben, a nem roma hátrányos helyzetű családokban már 50 százalékuk – jelezte.

A 2005 óta működő ösztöndíjprogram az általános iskola hetedik osztályában kezdődik és a középiskola tizenharmadik évfolyamáig vehető igénybe. A program keretösszege 4,2 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) ezen felül további 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – ismertette a miniszter.

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az Útravaló programot eddig költségvetési forrásból finanszírozták, az idei évtől azonban erre a célra már uniós támogatás nyerhető el. Az új pályázat révén a kiszámíthatóság növekszik, mivel ezeket a pályázatokat az eddigi gyakorlattal ellentétben nem egy, hanem három tanévre írják ki.

Minden évben 9 ezer diák jut támogatáshoz, azaz három év alatt 27 ezer diák kaphat ilyen jellegű segítséget – közölte az államtitkár.

Köpeczi-Bócz Tamás tájékoztatása szerint a roma szakkollégiumokat érintő pályázati összegből várhatóan 9-10 kollégium kaphat támogatást. Új szakkollégium létesítése esetén az intézménynek 25, már meglévő esetében 30 hallgatóval kell működnie – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu