Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megújult 21 oktatóintézmény energetikai rendszere
A Klik májustól augusztus végéig 2,7 milliárd forintos uniós forrásból végezte el a fejlesztéseket

Tizennyolc település 21 oktatási intézményének energiahatékonysága javult annak a beruházás-sorozatnak köszönhetően, amelyet 2,7 milliárd forintos uniós forrásból a projektgazda Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hajtott végre. A KEOP keretében megvalósult projekt ünnepélyes záróeseményét 2015. október 30-án tartották a Pest megyei Turán, ahol 150 millió forintból korszerűsítették a Hevesy György Általános Iskola energetikai rendszerét.


Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára rámutatott: sok olyan helyre sikerült a programból forrást irányítani, ahol a korábbi fenntartó és működtető önkormányzat forrás-, önerőhiány miatt nem tudott eséllyel pályázni, illetve a központi régiós besorolás lehetetlenné tette a pályázati hozzáférést.

Kiemelte: a fejlesztésekből az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megye) kisiskolái, iskolái, valamint Pest megyei települések intézményei részesülhettek.

Hozzátette: a Klik létrehozásakor fontos szempont volt, hogy a központi fenntartó jól fel tudja térképezni a szükséges beavatkozási területeket mind a tartalom, mind a működtetés, fenntarthatóság tekintetében, és a most zárult projekt arra bizonyíték, hogy a Klik ezt a feladatát jól látja el.

„Egységes szemlélettel pontosan látja, hogy melyek azok a térségek, iskolák, amely hátrányt szenvedtek a korábbiakban” – fogalmazott. A turai beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy a felújításnak köszönhetően az iskola szebbé is vált, és nemcsak az energiahatékonyságot, hanem a település megerősödését is szimbolizálja.

Hanesz József, a Klik elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás-sorozat keretében megújult intézmények stratégiai szempontból is fontosak, ezek képezik az első „csomagot”. A turai felújítást a jó együttgondolkodás példájának nevezte, amely minta lehet a jövőben. Megjegyezte: a projekt nemcsak a működési költségek csökkenéséhez járul hozzá, hanem a tanulókörnyezet és a pedagógusok munkakörülményeinek a javításához is.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy Borsod, Szabolcs, Békés megye mellett a projektgazda gondolt Pest megyére is. Kiemelte, a közép-magyarországi régió meglehetősen mostoha helyzetben van az uniós forrásokat illetően. Emlékeztetett arra is, hogy az agráriumban, a vidékfejlesztésben a következő uniós ciklus támogatási jogcímeiben megjelenik az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, és a jövőben várhatóan ez még erőteljesebb szempont lesz.

Kajdi Ákos, a Klik pályázatkezelő főosztályának osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a központ koordinációjában először valósult meg országosan ennyi intézményt érintő energetikai fejlesztés.

A környezetterhelést csökkentő, a megújuló energiaforrások arányát növelő és az energiahatékonyság javulását eredményező fejlesztések munkálatai május végén kezdődtek meg és augusztusban fejeződtek be, a beruházások 21 intézmény 26 létesítményét érintették, 12 tankerületben.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu