Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Iszapbirkózás folyik a balatonfenyvesi móló körül
Polgármester-buktatás is felmerült a beruházás miatti vitában

Balatonfenyvesen megépült a csaknem fél kilométeres vitorlásmóló – az LMP természetkárosítás miatt feljelentést tett. A szomszédos Balatonmáriafürdő néhány strandja pedig úgy eliszaposodott, hogy hosszú stégeken lehet csak megközelíteni a vizet. Az összefüggést azonban a szakértő szerint is nehéz kimutatni, de aggodalomra okot adó jeleket így is lát – írja a Magyar Nemzet.


„Ha arról fog szólni a cikk, hogy a móló miatt iszaposodik Máriafürdő, akkor ne is raboljuk egymás idejét!” – kezdi beszélgetést Balatonfenyves független polgármestere. Lombár Gábor szerint azok a hatóságok, amelyek kiadták az engedélyt a mintegy 2,4 milliárdos beruházás megépítésére, nyilván mérlegelték a környezetvédelmi szempontokat is. A fejlesztés előnyeiről szólva megjegyzi, olyan külföldi befektetők is felfigyeltek Balatonfenyvesre, akik eddig nem is tudtak a település létezéséről.

A probléma kapcsán a polgármester azt is elmondja: mivel „a Balaton természetes tó, ezért természetes, hogy képződik benne iszap”. Néhány évvel ezelőtt a fenyvesi strand is küzdött az iszappal, ám hamar úrrá lettek a helyzeten, majd épp az elmaradt kotrásokat követelő balatonmáriafürdői emberek hívták meg őt egy lakossági fórumra, hogy szembesítsék saját polgármesterükkel.

A fekete és fehér sziklákkal körberakott, közel fél kilométer hosszan a Balatonba nyúló móló legalább annyira meghatározó látképe a fenyvesi strandnak, mint a túlparton a Badacsony lapos teteje. „Szép lett, legalább lett abból a pénzből valami, érti, ugye?” – mondja a mólóról egy helyi lángosos, miközben kézmozdulataival egyértelműen a lopásra utal. A szomszédjában álló büfé csaposa hozzáteszi: „Vártuk a mólót, örültünk, hogy végre történik valami.” De a közeli, ugyancsak most épült hotelbe szerinte alig jönnek vendégek, és a beígért 150 hajó helyett jó, ha a tizede áll bent.

Ám őt jobban érdekli, hogy mit keres a móló közepén egy lánctalpas markoló, ami állítólag még most is folyamatosan mélyíti a medret. A vitorlások között valóban groteszk látványt nyújt a vízbe eresztett markolófejével a narancssárga, lánctalpas gép. De nem ez a legnagyobb probléma vele: egy, a mólón pecázó öregúr szerint a Berekbe (utalás a Balatonfenyves déli határában húzódó nagyberki természetvédelmi területre – a szerk.) viszik innen az iszapot, mivel az a terület amúgy is mocsaras, lápos.

Hajósy Adrienne geológus, a Nők a Balatonért egyesület szakértője szerint azonban egyrészt nem mindegy, mekkora mennyiségről van szó, másrészt könnyen elképzelhető, hogy a kikötői iszapban nehézfémek ülepedtek le. A máriafürdői iszaposodás okáról Hajósy Adrienne azt mondja, biztosat állítani nem lehet, mivel hosszú évek óta nem voltak vonatkozó mérések a térségben.

Legutóbb egy 2009-es szakvélemény tért ki a majdani fenyvesi kikötőépítés esetleges környezeti hatásaira. Akkor Rákóczi László, a Budapesti Műszaki Egyetem vízépítési és vízgazdálkodási tanszékének kandidátusa többek között azt jósolta, hogy a kikötő bejárata gyorsan feltöltődik majd üledékkel (alighanem ez indokolja a folyamatos kotrást és a Berekbe kivezetett iszapot), ezenkívül pedig megállított áramlásról és károsodó nádasokról írt.

Szél Bernadett feljelentést is tett természetkárosítás miatt. Az LMP politikusa szerint a móló eleve csak azért kapott engedélyt, mert a zöldhatóságokat besorolták a kormányhivatalok alá, ám mivel szerinte ott komisszárok ülnek, így a szakmaiságot maga alá gyűrte a politika. Kérdéseinket napokkal ezelőtt elküldtük a hatóságoknak, de nem kaptunk választ. Kerestük a kikötő üzemeltetőjét is, de őt sem értük el.

Az általunk megkérdezett balatonmáriafürdői vállalkozók sem merték egyértelműen kijelenteni, hogy a gigaberuházás okozta volna az üzletüket rontó iszaposodást, viszont saját polgármesterükre, Galácz Györgyre haragszanak. Úgy vélik ugyanis, ő a felelős azért, hogy elhanyagolták az iszapcsapdák takarítását, ezért aztán aláírásgyűjtésbe is kezdtek a településvezető ellen, és egy „erre szakosodott ügyvéd” segítségével közigazgatási eljárásban szeretnék megbuktatni. Az egyik étterem pincérétől megtudtuk azt is, az előszezonban két férfi is elsüllyedt az iszapban.

Balatonmáriafürdő polgármestere szerint azonban természetvédelmi okokból nem lehet kotrást végeztetni a strandokon, és ugyanezért nem lehet nádat sem vágni. Elmondása alapján a múltkor fel is jelentették ezért az önkormányzatot a Fejér Megyei Kormányhivatalnál. Galácz György szerint ez állami feladat lenne, elvégre a Balaton medre is állami tulajdonban van.

Kórház és móló

A balatonfenyvesi kikötőt májusban adták át. Az Előny Kft. által kivitelezett létesítmény részben 800 milliós uniós forrásból, részben pedig a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja által folyósított 690 millió forintos kedvezményes hitelből épült meg. A móló és a hozzá tartozó szálloda tulajdonosa az a Deák Gábor és Kecskés Egon, aki a kórház-privatizációs botrányban érintett egri Hospinvestben és korábban az Újpest FC Kft.-ben volt érdekelt. Deák Gábor egyébként a móló átadásakor elmondta, az építkezés során közel 80 ezer köbméter homokot emeltek ki, és 35 ezer köbméter sziklát használtak fel töltésként. A társtulajdonos „nem zárta ki, de nem is tartotta valószínűnek”, hogy az öt kilométerre lévő Balatonmáriafürdőn tapasztalható iszaposodás a fenyvesi kikötő miatt következett volna be

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu