Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ténylég nem lenne kiút a közfoglalkoztatásból?
A közmunkaprogram bevezetése óta alig néhány ezren tudtak maguknak állást találni a munkaerőpiacon

Államilag támogatott rabszolgamunkáról beszél a Magyar Szegénységellenes Hálózat a közmunkaprogram kapcsán. Néhány önkormányzatnak nagy üzlet, Borsod megyében afrikai állatokat adnak el jó haszonnal, szinte bérköltség nélkül, szakértők szerint azonban az állami közfoglalkoztatásból nincs kiút – tudósít a HírTV.


Karcsán a közmunkások közül a férfiak az emutenyésztést segítik, a nők az uborkaföldeken dolgoznak. A program sikerre van ítélve, a bérköltségeket ugyanis a központi költségvetés állja. A szakszervezet elnöke azonban figyelmeztet: ez így nem szabályos.

„Nem torzíthatja az elsődleges munkaerőpiacot, meg nem szólhat bele a versenybe, ezt az európai uniós törvények is tiltják, meg azt gondolom, hogy nem is korrekt. Hogyha ön vállalkozik, és mondjuk, van egy struccfarmja, egy másik önkormányzat pedig közpénzből finanszírozza meg, akkor alá tud menni az árakba, és gyakorlatilag el tudja a korrekt, tisztességes vállalkozót lehetetleníteni a piacon” – hívta fel a figyelmet Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke.

A közmunkaprogram 2012-es bevezetése óta alig néhány ezren tudtak ismét rendes állást találni. Riasztó adat, hogy két év alatt több mint tízszeresére nőtt a kiskorú közmunkások száma. A foglalkoztatási alapba évente körülbelül 500 milliárdot fizetnek a munkavállalók és a munkaadók, de az álláskeresés helyett a pénz oroszlánrészét a közmunkaprogramba öli a kormányzat.

„Európában mindenhol az az ajánlás, hogy legalább 6 hónap legyen az álláskeresési támogatás, mert a statisztikák azt mutatják, hogy ennyi az az idő, ami szükséges ahhoz, hogy egy átlag munkavállaló új munkát találjon magának. Magyarországon csak 3 hónapig lehet ezt a támogatást kapni, utána a 22 800 forintot kapja mindenki, aki álláskereső, és ez csak az elszegényedéshez elég, tehát nem elég ahhoz, hogy felkészüljön egy állásinterjúra” – jelentette ki Bálint Mónika, a Magyar Szegénységellenes Hálózat közösségszervezője.

Az önkormányzati uborkaföldeken vagy éppen az emutelepeken mindenesetre mindig szükség lesz dolgos kezekre. A kitörésre kevés az esély, de a közmunkások nem is magyar gyárakba vágynak. Itthon több százezer dolgozó hiányzik a termelésből. A nemzetgazdasági miniszter a napokban azt mondta, hogy a kormány támogatja a gyáriparosoknak azt az ötletét, hogy külföldi vendégmunkások érkezzenek az országba.

Forrás: HírTV

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu