Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A Fidesz kiütötte a Jobbikot, a baloldal alig létezik
Szinte csak a kormánypartok tudnak mandátumot szerezni a tízezernél kevesebb lélekszámú településeken

A 10 ezer főnél kevesebb lakosságú településeken a független jelöltek mellett szinte csak a kormánypártok léteznek. A Fidesz-KDNP mellett csak a Jobbik indult el néhány helyen, de mandátumot nem tudott szerezni. A baloldal nem létezik a falvak, kisvárosok világában – olvasható az Origo cikkében.


Méltánytalanul keveset foglalkozik a hazai politikai elemzési szféra és sajtó a kistelepülési listás választásokkal, pedig egy olyan szegmensről van szó, ahol nagyjából négymillió ember él. A 10 ezer főnél kevesebb lakossággal rendelkező településeken élők nem egyéni körzetekben szavaznak a képviselőjelöltekre, hanem úgynevezett kislistára. Ennek lényege, hogy az adott településen élők annyi jelöltre szavazhatnak, ahány fős a helyi testület. 

Négyet nyert a Fidesz, nullát az ellenzék

Az Origo elemzésében az elmúlt hat és fél hónapból azokat a kislistás választásokat nézte meg, amelyeken a parlamenti képviselővel rendelkező pártok közül legalább az egyik elindult. Összesen hét ilyen voksolás volt (Emőd, Péteri, Dombiratos, Söjtör, Kocsord, Lakitelek, Parád). Ezeken 15 542 fő élhetett volna az állampolgári jogával, közülük 8921 fő jelent meg, ami 57,4 százalékos részvételnek felelt meg. Ez közel akkora aktivitási arány, mint ami ezeken a településeken az országgyűlési választásokon szokott lenni.

A megszerzett mandátumokat tekintve a Fidesz-KDNP-nek négyet sikerül elnyernie. Emődön kettőt, míg Dombiratoson és Parádon egyet-egyet. A Jobbiknak, a Demokratikus Koalíciónak és Magyar Munkáspártnak pedig egyetlen képviselői helyet sem sikerült szereznie. Thürmer Gyula pártja azonban a mögöttünk hagyott időszakban nem maradt mandátum nélkül, mivel Kutason lemondások miatt mégis lett egy képviselője. Ott azonban rajuk kívül más párt nem indult.

Az Origo által vizsgált kislistás voksolásokon összesen 50 732 érvényes szavazatot adtak le. Ennek 82,04 százalékát a független jelöltek, 13,56 százalékát a Fidesz-KDNP, 3,86 százalékát a Jobbik, 0,37 százalékát a Magyar Munkáspárt, míg 0,18 százalékát a DK kapta. Ha a függetlenekre leadott szavazatokat kivesszük a kalapból, akkor a következő eredmény született: Fidesz-KDNP: 75,49 százalék, Jobbik: 21,48 százalék, Magyar Munkáspárt: 2,04 százalék, DK: 0,99 százalék.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Origo

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu