Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kritikus hangok kormánypárti polgármesterektől
Gémesi György szerint üdítő, hogy fideszesek is tiltakoznak, de…

Felszámolják az önkormányzatiságot – példátlan módon már fideszes polgármesterek is kritizálták a kormány politikáját a Bálványosi Szabadegyetemen. Mióta 2014 óta senki nem lehet egyszerre polgármester és képviselő, városvezetők kiszorultak a parlamentből, így gyakorlatilag elvesztették lobbierejüket: nincs hatásuk a minisztériumi döntéshozatalra – írja a Vasárnapi Hírek.


Tusványoson a XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter arról beszélt: a kormány nem az önkormányzatok fejlesztésén, hanem a leépítésén munkálkodik. A beszámolók szerint egyetértett vele Karsay Ferenc budafoki városvezető is. „Annak vagyunk tanúi, hogy a kormány felszámolja az önkormányzatiságot.”

A folyamat első üteme 2012-ben ment végbe: az iskolák és az egészségügyi intézmények többségét államosították, járásokat alakítottak ki, illetve a 2000 fő alatti települések hivatalait összevonták, létszámukat lecsökkentették. Jövő januártól pedig a maradék 2800 iskolát is elveszik az önkormányzatoktól, holott eddig is a KLIK működésével volt a gond, nem a városok üzemeltetői tevékenységével” – mondta el a lapnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

Tervezik, hogy a jövőben a kincstár vezeti majd az önkormányzatok számláit, ami egyrészt költségesebb megoldás, másrészt arra is lehetőséget ad, hogy a településeknek pályázatot kelljen benyújtaniuk azért, hogy a saját pénzükhöz jussanak. Jó példa erre a hulladékgazdálkodásban kialakult helyzet, ahol a szolgáltatók nem jutnak a pénzükhöz, hiába végezték el a munkát.

„Ez olyan, mintha valakinek pályáznia kellene a főnökénél, hogy megkapja a havi fizetését” – mondja a polgármester. Ezek az intézkedések a gödöllői városvezető szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy az önkormányzatokat teljes gyámság alá helyezik.

A folyamat betetőzése Gémesi György szerint az lehet, hogy ha 2018-ban a Fidesz ismét kétharmaddal nyer, 2019-ben a 2000 fő alatti településeken egyszerűen nem tart önkormányzati választásokat, hanem körzetesíti és közös vezetés alá rendeli őket.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Vasárnapi Hírek

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu