Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem elég átláthatóan működnek a magyar városok
Kétharmaduk azokat az információkat sem hozza nyilvánosságra a honlapján, amelyre törvény kötelezi

A Budapesti Korrupciókutató Központ (CRCB) 2016-ban is elkészítette a magyar önkormányzatok törvénytiszteletét és átláthatóságát kutató felmérését, amely a magyarországi városok korrupciós kockázatát vizsgálja az önkormányzatok honlapjai alapján. A felmérésben összesen 368 települést (23 kerületet, a 23 megyei jogú és további 322 várost) vizsgáltak meg még 2015-ben, ennek eredményét hozták most nyilvánosságra – írja a hvg.hu.


Az önkormányzatok honlapjait a hatályos törvények alapján összeállított szempontok szerint vizsgálták; többek között rákérdeztek arra, hogy találhatóak-e a honlapon közbeszerzési szerződések, jegyzőkönyvek a testületi ülésekről, de az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket is feltettek, például hogy milyen nyelven érhető el a honlap, vagy van-e rajta oldaltérkép.

A képviselő-testületek előzetes napirendjének nyilvánosságra hozását a törvény írja elő, de gyakorlati szempontból sem elhanyagolható ez az információ. Az érdeklődő állampolgár ugyanis a napirendek előzetes ismeretében dönthet részvételi szándékáról. Az önkormányzatok előzetes napirendjének közlésével bizonyítja előtervezésének szándékát, amely fontos meghatározója az átláthatóságnak. A kutatók 2013-ban még csak a városi weblapok 10 százalékán találták meg az előzetes napirendeket, a tavalyi évben már 29 százalékukon – de a javuló tendencia mellett még mindig a magyar városok 71 százaléka megszegi a törvényt.

A CRCB megjegyzi, az átlátható működés szempontjából fontos, hogy az adott honlapot mennyire felhasználóbarát módon szerkesztik. 2015-ben már több honlapon volt található akadálymentesített verzió, oldaltérkép és keresőmotor, mint korábban, viszont az idegen nyelveken való elérhetőség mértéke még csökkent is 2013-hoz képest.

Az emellett a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit, valamint a közbeszerzések körüli tájékoztatást is vizsgáló jelentés megállapítja, hogy az információ gazdagságot és törvénytiszteletet mérő összesített indexek nem mutattak számottevő változást a két év között. A nyitottságot mérő index 0,44-ről 0,45-re, az önkormányzatok törvénytiszteleti indexe 0,54-ről 0,60-ra nőtt ugyan, de ezek változások statisztikailag nem számottevőek. (A városok sorrendjét a pontos mutatókkal ebben itt találhatók, egy pdf fájlban.)

A Korrupciókutató Központ véleménye szerint az, hogy maguk a magyar városi önkormányzatok nem tartják be a rájuk vonatkozó törvényeket, negatív hatással bír az állampolgárok és a vállalatok törvénytisztelő magatartására: ha maguk a közintézmények szegik meg a törvényeket, ez növeli a törvényszegő magatartás elfogadottságát az utóbbiaknál is, és végső soron hozzájárul a társadalmi bizalom csökkenéséhez, amiből következően pedig társadalmi jóléti veszteségekhez vezet.

Forrás: hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu