Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szeptemberben újabb önkormányzati sztrájk lesz
Ősszel már egész napos munkabeszűntetést tartanak az átlagosan 30 százalékos béremelésért

A korábbi figyelmeztető sztrájk után szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartanak a béremelést követelő önkormányzati köztisztviselők – tudta meg a Magyar Nemzet. A napilap információi szerint már nem Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyal az érdekképviseletekkel.


A júniusi, kétórás figyelmeztető sztrájk után szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők, akik továbbra is átlagosan 30 százalékos béremelést követelnek. Az újabb sztrájkot gőzerővel készítik elő, és napokon belül a konkrét időpontot is kitűzik – mondta lapunknak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, olyan időpontot szeretnének választani, amely nem zavarja az október 2-ra kiírt kvótaellenes népszavazást, ugyanakkor a munkabeszüntetést szeptemberben kell megtartani, hiszen októbertől kérik a béremelést.

Boros Péterné arról is beszélt, hogy nemcsak a béremeléssel kapcsolatban tettek konkrét javaslatokat, hanem például olyan átmeneti szabályokat és jogállást vetettek fel, ami az állami tisztviselőkre és a köztisztviselőkre vonatkozó előírások között rendezné az önkormányzati tisztviselőkkel kapcsolatos kérdéseket.

A szakma egységes a javasolt lépések szükségességében, s javaslataikat megküldték az illetékeseknek, de Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjétől egyelőre nem kaptak választ – tette hozzá.

Lázárt cserélt Rogánra

Kiderült ugyanis, hogy bár korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozott az önkormányzati dolgozók ügyében, és volt olyan érdekszövetség, amelyikkel tárgyalt is, Orbán Viktor kormányfő végül Rogán Antalt jelölte ki az egyeztetésre. Boros Péterné azt valószínűsíti, hogy csak a nyári szünet végén, augusztus 20. után állhat szóba a kormány az érdekképviselettel.

Mint ismeretes, mintegy 4700 önkormányzati alkalmazott tartott június végén kétórás figyelmeztető sztrájkot. A köztisztviselők elsősorban azt kifogásolják, hogy a járási hivatalok – és később, várhatóan januártól a megyei kormányhivatalok – dolgozóitól eltérően ők nem kapnak béremelést. Annak ellenére sem, hogy sok esetben 25-30 év munkaviszony után alig 90-100 ezer forintot visznek haza havonta.

A kormány kezdetben azzal érvelt, hogy az önkormányzati dolgozóknak nem a kabinet a munkáltatójuk. Egy nappal a sztrájk után viszont már a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ez háromoldalú viszony, amelyben a dolgozók, az önkormányzat, mint munkaadó és az állam is szerepel. „Ezt egyedül rendezni nem tudjuk, de készek vagyunk arra, hogy segítsük ennek a kérdésnek a rendezését. Nem vitatjuk, jó néhány önkormányzati tisztviselőnek az igénye jogos, hogy béremelést szeretne” – jelentette ki.

Javasolta, hogy kezdődjenek tárgyalások az önkormányzati bérekről, ez azonban eddig nem történt meg. A júniusi sztrájk idején egyébként többen is arról beszéltek lapunknak, hogy hamis úgy beállítani a helyzetet, mintha itt nem a kormány és a munkavállalók között lenne vita, a köztisztviselői illetményalapot ugyanis – amely alapján az érintettek a fizetésüket kapják – a költségvetési törvény rögzíti.

Tüntetést ígérnek

Nem maradt mozgástér a bértárgyalásokhoz, ezért az oktatási, az egészségügyi és a többi közszolgáltatásban dolgozó elégedetlensége – a szakszervezeti konföderációk összefogásával – egy nagy demonstrációhoz vezethet október 7-én. Erről beszélt a Klubrádiónak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Szerinte akkor lehet hatni a kormányra, ha nem százak, hanem tízezrek vonulnak utcára

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu