Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megszűnik az óvoda-bölcsőde, jön a minibölcsőde
A kistelepüléseken átmenetileg napközbeni ellátás nélkül maradhatnak a három éven aluliak

Bár a bölcsődei rendszer átalakításának célja, hogy a jelenleginél sokkal több kisgyermek részesülhessen bölcsődei ellátásban, a reform átmenetileg akár csökkentheti is a férőhelyek számát – tudta meg a Magyar Nemzet. A kisebb településeken az egységes óvoda-bölcsődék ugyanis legfeljebb 2017 szeptemberéig működhetnek, míg az azokat pótló minibölcsődék legkésőbb 2018 második felében nyitják meg kapuikat. 


Több egységes intézmény ráadásul a közelgő változások miatt már az idén ősszel sem fogad három éven aluli gyermekeket. A takarítókból a jövőben dajkák lesznek.

A kormány célja, hogy 2018-ig a jelenleginél 17 ezerrel több férőhely jöjjön létre a három évnél fiatalabb gyermekek nappali ellátását biztosító intézményekben, és ne csak a városokban, de a kisebb településeken is legyen bölcsőde, ezért változtatott a szabályozáson. Míg jelenleg csak a 10 ezernél több lakosú városoknak kell bölcsődét üzemeltetniük, 2018 végéig kell hogy legyen ilyen intézmény minden olyan településen, ahol legalább öt három éven aluli gyermek családja tart igényt bölcsődei szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több három évnél fiatalabb kisgyermek él. Ez azt jelenti, hogy a következő két és fél évben több száz önkormányzatnak kell valamilyen módon gondoskodni a bölcsődei ellátásról.

Mi lesz a bölcsődésekkel?

Az átalakítás részleteit szabályozó, Magyar Nemzet által megismert kormányrendelet-tervezet szerint 2017. január elsejétől jogilag megszűnik a családi gyermekfelügyeleti forma és az úgynevezett hetes bölcsőde (mindkét ellátásról úgy tudjuk, Magyarországon a gyakorlatban már nem létezik), valamint a családi napközik is, míg az egységes óvoda-bölcsődék jövő szeptembertől nem működhetnek tovább. Az egységes óvoda-bölcsődébe már kétéves kortól fel lehetett venni a gyerekeket annak érdekében, hogy azokban a falvakban, illetve kisebb városokban is megoldható legyen a kicsik elhelyezése, ahol nincs önálló bölcsőde. A megszűnő intézmények helyett három új intézménytípus jön létre. Ezek a más-más személyi és eszközfeltételekkel működő mini-, a munkahelyi, illetve a családi bölcsődék.

A családi napköziknek (amelyek 20 hetestől 14 évesig terjedő korcsoport számára nyújtanak szolgáltatást) már tavasszal jelezniük kellett, hogy a későbbiekben milyen formában folytatják tevékenységüket: kizárólag három év alatti kisgyermekekkel foglalkozó, normatív támogatásban részesülő családi bölcsődeként, avagy olyan, speciális gyermekfelügyeleti szervezetként, amely nagyobb gyerekekkel is foglalkozhat, ám ebben az esetben nem részesül normatív állami támogatásban.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke szerint a tervezett átalakításoknak számos pozitív eleme van, azzal azonban nem ért egyet, hogy a különböző bölcsődetípusoknak eltérő személyi és tárgyi feltételeknek kell majd megfelelniük, hiszen a gyermekek igényei, szükségletei mindenhol ugyanazok.

Az elnök a Magyar Nemzenek leszögezte: problémák lehetnek azokon a településeken, ahol pillanatnyilag kizárólag egységes óvoda-bölcsőde működik. A törvény szerint ugyanis ezek jövő ősztől nem működhetnek, s a BDDSZ már most több intézményből is kapott olyan visszajelzést, hogy a közelgő változások miatt már idén ősszel sem fogadnak három év alatti gyermekeket, míg az új bölcsődéket csak 2018 végéig kell létrehozni. Magyarországon jelenleg 176 egységes óvoda-bölcsőde üzemel, valamennyi olyan településen, ahol tízezer főnél kevesebben élnek, vagyis ahol a bölcsődei ellátás nem kötelező feladata a települési önkormányzatnak.

Dajkákat képeznek a takarítókból

A rendelettervezetből az is kiderül, hogy a jövőben százórás képzésen kell átesnie a bölcsődékben jelenleg technikai állományban foglalkoztatott személyzetnek. A tréninget követően az érintettek hivatalos munkaköre, ami jelenleg leggyakrabban takarító, átalakul bölcsődei dajkává.

Szűcs Viktória üdvözölte a döntést, és jelezte, ezt a szakszervezet már 2008 óta követeli a mindenkori kormánytól. Kifejtette, az érintettek feladatköre ezzel nem változik, azaz a jövőben sem kell majd gondozó-nevelő tevékenységet folytatniuk. Ugyanakkor ezek a munkatársak most is gyerekek közt dolgoznak, és rengeteg olyan feladatot végeznek el, ami biztosítja, hogy a gondozónő a szakmai feladatokkal tudjon foglalkozni.

A technikai személyzet a változtatással – a megszerzett képzettség alapján – magasabb fizetési besorolásba kerülhet. Az elnök szerint további előnye a változásnak, hogy szemben a technikai állomány tagjaival, a bölcsődei dajka már beletartozik majd a minimum-normalétszámba, így a fenntartó nem döntheti el önkényesen, hogy alkalmazzon-e ilyen munkatársat.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu