Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Folytatódik az önkormányzati cégek ellenőrzése
Hatvan távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le tavaly óta az ÁSZ

Az elmúlt év januárja óta 60 önkormányzati távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég vizsgálatát zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a szervezet folytatja az ellenőrzéseket – mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke 2016. július 19-én, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Az alelnök hangsúlyozta: az ÁSZ az ellenőrzések során nyomatékosan felhívta a figyelmet a vállalatoknak azokra a szabályozási és gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.

A tapasztalatok szerint indokolt az önkormányzati cégek vizsgálata, ezért a számvevőszék megkezdte a megyei jogú városok gazdasági társaságainak átfogó ellenőrzését – közölte Warvasovszky Tihamér. Hozzátette, hogy várhatóan idén ősztől az ÁSZ kiterjeszti a korrupciós kockázatokat feltérképező integritás felmérését az önkormányzati tulajdonú cégekre is.

Az alelnök ismertette: a számvevőszék 2014 óta ütemezetten ellenőrzi az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat.

Tavaly 35 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég szabályszerűségi ellenőrzését fejezte be a számvevőszék. Idén eddig 12 távhőszolgáltató vizsgálata zárult le, és július 19-én tett közzé az ÁSZ négy újabb jelentést, három hulladékkezelő és egy távhőszolgáltató ellenőrzéséről. A cégeket kockázatelemzéssel választották ki.

Az ÁSZ célja, hogy támogassa a közműdíjakkal és a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos döntések megalapozottságát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát – emelte ki az alelnök.

Warvasovszky Tihamér elmondta: az állami és az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál végzett ellenőrzések azt mutatják, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek, a feltárt hiányosságok is nagyrészt ezekre vezethetők vissza.

A salgótarjáni, az esztergomi és a keszthelyi hulladékkezelő, valamint a dunakeszi távhőszolgáltató ellenőrzéséről július 19-én közzétett jelentéseket ismertetve Horváth Margit felügyeleti vezető egyebek mellett elmondta: a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén mind a négy társaságnál tártak fel hiányosságokat a számvevők. Kitért arra is, hogy ugyanakkor ezeket a könyvvizsgálók egyetlen esetben sem kifogásolták.

Jellemző volt, hogy az előírt szabályzatokat kialakították, de azokat nem, vagy nem szabályszerűen alkalmazták a gyakorlatban – jelezte.

A lakossági árak meghatározása szempontjából lényeges önköltségszámítás és árképzés egyik társaságnál sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – mutatott rá az ÁSZ felügyeleti vezetője. A törvényben előírt rezsicsökkentést ugyanakkor mind a négy társaság végrehajtotta – tette hozzá.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu