Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elkezdődött a parlagfüves területek légi felderítése
A szakemberek szerint a gyomnövényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson pollent

Idén Fejér megyében kezdődött a parlagfüves területek helikopteres ellenőrzése. A légi felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető és a nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerüljenek – fogalmazott Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal börgöndpusztai repülőtéren, 2016. július 27-én tartott sajtótájékoztatóján.


A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös cél. Az irtás mellett a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet a főosztályvezető-helyettes, aki emlékeztetett: a földhasználók és földtulajdonosok kötelessége, hogy minden év június 30-áig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést és tartsák fenn a gyommentes állapotot. Ennek elmulasztása esetén a birság tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig terjedhet. A hatóságok célja nem a bírságolás – mondta, hanem a széles körű tájékoztatás, az önkéntes jogkövetés segítése.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta az irtás mellett. Mint mondta, a NÉBIH a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve egy védekezést bemutató képzéssorozatot hirdetett a mezőgazdasági termelőknek. Mivel a parlagfű nemcsak közegészségügyi problémát jelent, hanem a mezőgazdaságban, mint gyomnövény, közvetlenül is gondot okoz, a Nemzeti alaptantervbe is bekerült a védekezés fontossága - tette hozzá.

Felső tagozaton és középiskolákban is, osztályfőnöki óra keretében hívják fel a figyelmet a parlagfűirtás jelentőségére. A szakemberek szerint a növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

Fejér megyében Jelentősen, tavaly a 2014. évinek a harmadára csökkent a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A megyében a hatóság július eleje óta ellenőrzi a gyomnövény irtását – mondta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője.

Hozzátette: tavaly az azt megelőző évinek egyharmada, összesen egymillió forint volt a kiszabott birság. A megyében a kormányhivatal a tervek szerint 200 ezer hektár területet ellenőriz. Külterületeken a felderítést a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatalai végzik, belterületen pedig a jegyző.

Jelenleg a parlagfű fejlettsége az országban nagyon eltérő, a legtöbb parlagfű 20-110 cm-es nagyság közötti. A gyomnövény zöme még nem virágzik, kisebb része már szórja a pollent. A parlagfű leginkább a kapás növényekkel elvetett táblák szegélyében, táblaszéleken, forgókban és elhanyagolt területeken fordul elő.

Megkezdődtek a hatósági eljárások a parlagfűvel fertőzött területeken, a PIR (Parlagfű Információs Rendszer) adatai alapján, külterületen a földhivatalok eddig 66 esetben, összesen 71 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel.

A földhivatalok ellenőrzései alapján a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Osztályainak eddig 25 esetben, 5 hektáron kellett elrendelniük a közérdekű védekezést. A fennmaradó területeken közérdekű védekezést azért nem lehetett elrendelni, mert ott a kultúrnövény borítottsága meghaladta az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát, de eljárást azokkal a területekkel kapcsolatosan is indítottak.

Eddig 3 esetben a földhasználók maguk végezték el a mentesítést, hatósági közreműködésre még nem került sor. Külterületen, a földi bejárás során felvett jegyzőkönyvek alapján eddig 3 esetben, 15 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt került sor a növényvédelmi bírság kiszabására, összesen 340 000 forint összegben.

Forrás: FM - MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu