Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. december 10.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés Hollókőn
A Nógrád megyei faluban sikerült értékőrzésből merítve hiteles, új turisztikai értékeket teremteni

Kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztést adtak át 2015. szeptember 25-én, világörökségi Hollókőn. A másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat, emellett mesejátszótér és táncház is épült. Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel.


Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős államtitkára az átadási ünnepségen úgy fogalmazott: „büszkék vagyunk rá, hogy Hollókő világörökségi helyszín, népi kultúránk jelképe, miközben élhető település is”. A többi, önálló arculatát még csak kereső településnek példát ad azzal, hogyan lehet értékőrzésből merítve hiteles, új turisztikai értékeket teremteni – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: Hollókő történelmi örökségünk továbbadásával is fontos küldetést teljesít, és a kulturális örökségek turisztikai hasznosításában is példát mutat, amikor puszta falak élettel és turistával telnek meg. Mint mondta, ez a cél a 2014-2020-as uniós támogatások egyik kiemelt prioritása is. Ruszinkó Ádám közölte: a Nemzeti Várprogram részeként Hollókő megérdemelten számíthat további fejlesztési forrásokra.

A Nógrád megyei faluban a „Próbáljon szerencsét Hollókőn!” című, az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) által támogatott projektben megvalósultak a vár rekonstrukciós munkái, elkészült a középkori vár 13. századi berendezése, 130 férőhelyes parkoló, recepciós épület, Holló Jankó mesejátszótér épült. Az újfalu és ófalu határán fészert, pihenőhelyet és pinceházat építettek, aszfaltozták a közterületeket, elkészült a Pajtaárok szabadtéri színpad. Az ófaluban felújították a Vár éttermet, a Képesház konferenciatermet, az Oskolát és a Guzsalyosházat. Az újonnan megvásárolt épületekben kapott helyet a Gazduram sajtboltja és a Kalácsos. Épült Palóc műhely és mulatós táncház is színpaddal, vásártérrel.

Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester ismertette: a népi hagyományokra épülő fejlesztés tervezését még 2008-ban kezdték meg, de sem az első, sem a második pályázatuk nem került a kormány elé. „Mint a mesében”, a harmadik pályázatuk nyerte el a támogatást 2012-ben, a konkrét megvalósítást pedig tavaly év elején kezdték meg. A másfél év alatt 45 céggel dolgoztak, „hol játszóteret építettünk, hol várat, hol utat” – mondta a polgármester, kiemelve, hogy a fejlesztés eredményeként a látogatóknak is többet szeretnének nyújtani, és munkahelyeket is akarnak teremteni.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy Nógrád megye a turizmus területén érte el a legnagyobb eredményeket, 2007 és 2013 között 110 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a megyébe, ebből mintegy 10 milliárd kapcsolódott turisztikai fejlesztésekhez. Hollókőt Nógrád megye ékszerdobozának nevezte a képviselő, amely megérdemli a kormányzat kiemelt figyelmét.

Surján László, az Európai Parlament volt alelnöke köszöntőjében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ismertségben, vonzerőben, különlegességben is első helyen áll Hollókő a szélesebb térségben. Már bizonyította, hogy élő falu, életével és múltjával tudja vonzani az emberek sokaságát – mondta.

A fejlesztés részeként májusban adták át a felújított várat. Látogathatóvá tették a 700 éves vár Öregtornyát, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre.

Hollókő Nógrád megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, a világörökségi falut évente 100 ezernél is többen keresik fel. A faluban a hétvégén ingyenesen látogathatók az új fejlesztések és Hollókő múzeumai.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu