Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Minden eddiginél többen fejlesztenék a tanyájukat
Idén rekordszámú – 1775 – pályázat érkezett a Földművelésügyi Minisztérium Tanyafejlesztési Programjára

A tanya a magyar nemzeti örökség része, fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek – jelentette ki V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. 


Az államtitkár kiemelte, hogy óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt, idén minden eddiginél több, 1775 pályázat érkezett be – ez 75 százalékos emelkedést jelent a 2013-as adatokhoz képest.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja, melynek célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, a tanyán élők életszínvonalának növekedése és a gazdálkodási feltételek javítása. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2020-ig minden tanya legyen ellátva elektromos árammal, illetve könnyen megközelíthető legyen. Hozzátette: a Tanyafejlesztési Program nem csak számokban mérhető, hiszen szellemisége konkrétan megjelenik például a Vidékfejlesztési Programban is.

A tanyai életforma olyan sajátosság, amely nem csupán a magyar, hanem az európai örökég része –fogalmazott előadásában az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint, míg 2001-ben 207 ezer ember élt külterületen, – közülük 170 ezren tanyán – addig 2011-re 293 ezerre nőtt a számuk, ez az alföldi térségben a lakosság 5-7 százalékát jelenti.

Az eddigi tapasztalatokat értékelve V. Németh Zsolt elmondta, hogy a legtöbb tanyafejlesztési támogatást a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére, a tanyagazdaságok fejlesztésére és a külterületi földutak karbantartására fordította a tárca. A program legfontosabb eredményei közül kiemelte még az őshonos állat- és növényfajták újbóli termelésbe vonását, a tanyagondnoki szolgálatok megerősítését és a tanyák villamosítását.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Tanyafejlesztési Programról elmondta: a szerződéseket várhatóan idén decemberben kötik meg a sikeres pályázókkal. A program megvalósítási határideje 2016. április 30-a, a pénzügyi elszámolás pedig 2016. június 30-ig esedékes.

A legnagyobb érdeklődés a tanyagazdaságok indító támogatása célterületet övezte – emelte ki a helyettes államtitkár –, ahol tizenegyszeres a túligénylés. A tanyagazdaságok fejlesztésénél a rendelkezésre álló keretösszeg ötszörösére tartottak igényt a pályázók. A 2015. évi Tanyafejlesztési Pályázat is – a korábbi évekhez hasonlóan – sikeresnek tekinthető, hiszen a pályázati forrásokra 4,5-szeres túligénylés volt.

Szakáli István Loránd kiemelte a Termelő Falu mintaprogramon belül támogatható önkormányzat által biztosított baromfi tartási programot, amely a hátrányos helyzetű kistérségek, falvak öngondoskodását hivatott elősegíteni igazoltan őshonos tenyészállomány kialakításával, folyamatos mentorálás mellett.

Emellett ugyanezen mintaprogram alprogramja a zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program, amelynek célja az egykori elhanyagolt területek újjáélesztése, az elaprózódott gyümölcs-parcellák egyesítése. A cél az, hogy idővel országos kiterjesztésű legyen a program, hiszen a tanyákhoz hasonlóan a szőlőhegyek és zártkertek is értéket teremtenek. A két alprogramra összesen 187 millió forint állt rendelkezésre.

Forrás: FM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu