Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Adóellenőrök kopogtattak a tóparti szállásadóknál
A kiadott társasházi lakások és apartmanok ellenőrzését még nem sikerült megoldani

Szezonális adóellenőrök járták idén nyáron is a balatoni településeket, hogy a szállásadókat „ösztönözzék” a közterhek befizetésére. A kiadott társasházi lakások és az apartmanok ellenőrzése azonban továbbra is megoldatlan. Főként azért, mert ezekbe nem tudnak bejutni a revizorok – írja a Magyar Idők.


Ez a nyár is azt mutatta, hogy több balatoni magánszállás-kiadó próbálta megkerülni a közterhek megfizetését. Igaz, vannak olyan települések, ahol kevesebben próbálkoznak trükközésekkel. Gondot jelent az is, hogy a szállásadók jó része továbbra sem „bíbelődik” a vendégeivel kapcsolatos nyilvántartás vezetésével.

„Az idegenforgalmi adó befizetését nemcsak az önkormányzat határozott fellépése befolyásolja, annak egyéb összetevői is vannak. Különös figyelmet érdemel a szállásdíjakra kivetett 16 százalékos jövedelemadón felül a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás. A legtöbben elsődlegesen ezt a közterhet akarják kikerülni” – mondta a Magyar Időknek Molnárné Jakab Melinda, a siófoki önkormányzati adóhivatal vezetője.

A balatoni önkormányzatoknak  jelentős költségvetési bevételt jelent az idegenforgalmi adó, amelynek minden forintját – ösztönözve az üdülőhelyek infrastruktúrájának javítását, korszerűsítését – 1,5  forinttal kiegészíti az állami költségvetés. Ezt a terhet – amelynek összege nem haladhatja meg a szállásdíj 4 százalékát – 2003-ban vezette be először 639, turisztikailag frekventált üdülőhely önkormányzata. Ezen belül nagy a szóródás a Balatonon: Fonyódon, Bogláron és Lellén éjszakánként 360 forintot kell fizetnie a vendégnek, Hévízen 450-et, Füreden 470-et, Siófokon 400-at. Tapolcán 500, Tihanyban 550 forintos adóról döntött az önkormányzat.

A legnagyobb balatoni üdülővendég-forgalmat lebonyolító Siófok költségvetésében az idegenforgalmi adóból 290 millió forint bevétel szerepel, Balatonlellén 60, Tapolcán 38 millió a terv, a fesztiválvárossá avanzsált Zamárdi az idén  több mint 50 millió forinthoz kaphat állami támogatást, de a kisebb üdülőhelyek is számolhatnak a település turisztikai arculatának formálására felhasználható költségvetési forrással.

Balatonfüreden nincs gond az idegenforgalmi adó befizetésével, Bóka István polgármester elsősorban a nagy szállodák, kereskedelmi szálláshelyek befizetésére alapozza az adóbevételt. Ezzel együtt Füreden is – ahogy a többi üdülőhelyen is – szükség volt a befizetést szorgalmazó, szezonális adóellenőrök alkalmazására. Bogláron és Lellén négy „nyári munkás” segítette az önkormányzat adófelügyeleti munkáját. Siófokon 24-en végezték a vendégkönyvek ellenőrzését, az adatgyűjtést, ellenőrzést, jegyzőkönyvezést, az úgynevezett hatósági ellenőrzés az adónemért felelős önkormányzati köztisztviselőre várt.

Tapolcán nem volt szükség a szálláshelyek ellenőrzésre, Balassa Balázs szigligeti polgármester pedig nem tartotta volna ildomosnak a vendégek zaklatását. Az ellenőr ugyanis a szálláshelyen nem a tulajdonossal, hanem a vendéggel találkozik. Igaz, a társasházak kiadott lakásainak és az apartmanoknak az ellenőrzése továbbra is megoldatlan. Főként azért, mert ezekbe nem tudnak bejutni az adóellenőrök. A legtöbb feketézés ezeken a szálláshelyeken történik.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu