Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ismételten új közös hivatalt keresni öt zalai falunak
Hatályon kívül helyezték a Zala Megyei Kormányhivatal döntését

Hatályon kívül helyezte a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. szeptember 9-én a Zala Megyei Kormányhivatal azon döntését, amellyel Szentkozmadombja és további négy község önkormányzati hivatalát Söjtörhöz csatolta. Az esettel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) jogszabályalkotásra szólította fel az Országgyűlést.


Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t szeptember 10-én tájékoztatta arról, hogy Szentkozmadombja képviselő-testülete azt kérte a perben a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól, hogy vizsgálja felül a kormányhivatal határozatát, amellyel öt települést a söjtöri székhelyű közös önkormányzati hivatalhoz csatolt. A bíróság a vitatott döntést szeptember 9-én hatályon kívül helyezte, és egyben új eljárásra is kötelezte a zalai kormányhivatalt.

A szóvivő hozzátette, hogy a bíróság a perben korábban az Ab eljárását is kezdeményezte, amely határozatával „mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség” miatt felszólította az Országgyűlést, hogy 2015. december 15-ig alkosson jogszabályt. Ebben szabályozza, hogy a kormányhivatal vezetőjének „milyen módon és rendben kell kikérnie a helyi önkormányzatok véleményét a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelölése során”.

A zalai bíróság az Ab határozatára és a jogszabályokban előírt együttműködési kötelezettségre figyelemmel írta elő az eljárás megismétlését. Ennek során a kormányhivatal vezetőjének be kell szereznie az érintett önkormányzatok véleményét, majd azokat figyelembe véve kell ismételten döntenie a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések kijelöléséről – jelezte Beznicza Árpád.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott még januárban tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a tavaly októberi önkormányzati választásokat követően az addig a tófeji közös önkormányzati hivatalhoz tartozó önkormányzatok, vagyis Tófej, Zalatárnok, Szentkozmadombja, Pusztaederics és Baktüttös összlakossága 2000 alá csökkent. Miután más csatlakozó települést nem találtak maguk mellé, a törvényi előírások szerint kijelölésről kellett dönteni, így a kormánymegbízott döntése alapján az öt település január 1-jétől a söjtöri közös hivatalhoz csatlakozott.

A zalai kormánymegbízott szeptember 10-én az MTI megkeresésére elmondta: a kijelölést az akkor hatályos törvény alapján tette meg, és ez a jogszabály nem egyeztetést, hanem kijelölést ír elő a kormányhivatal vezetőjének. Ennek ellenére – s ezt jegyzőkönyvek is alátámasztják – többször és több érintettel is folytatott egyeztetéseket, mielőtt az öt érintett településnek előírta, hogy a söjtöri közös hivatalhoz csatlakozzanak.

Rigó Csaba hozzátette: a bíróság határozatát írásban még nem kapta meg, de amint ez megérkezik, felülvizsgálati kérelmet kíván előterjeszteni a Kúriához. Arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy ha a januári döntésénél a hatályos jogszabályok alapján járt el – és ezt tudomása szerint a bíróság is jogszerűnek ítélte meg –, honnan kellett volna tudnia, hogy júniusban az Ab más álláspontra helyezkedik az eljárást illetően.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu