Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lakásínség: nem csak a fővárosban vannak gondok
Az Európai Unióban átlagosan harminc százalék az önkormányzati bérlakások aránya, míg hazánkban még a tízet sem éri el

Legalább háromszázezer család várna Magyarországon szociális bérlakásra, ám ilyen itthon szinte csak mutatóban akad. Gond van a piaci bérleményekkel is: a felkapottabb területeken már a tehetősebbek is alig tudják megfizetni ezeket, a szegényebbek pedig már mindenhol esélytelenek. Győr és Kecskemét külön kategória, a két településen az autógyárak miatt a fővárosinál is durvább lakásínség van – írja a Magyar Nemzet.


A hazai lakásoknak csupán 8 százaléka bérlakás, beleértve az önkormányzatiakat is, ez az arány pedig évek óta nem változott. Ehhez képest az uniós országokban az ilyen ingatlanok aránya átlagosan harminc százalék körüli, egyes államokban pedig ennél is lényegesen magasabb: a németeknél és az osztrákoknál például ötven százalék körüli. Itthon a szociális bérlakás végképp hiánycikk, ezek aránya a három százalékot sem éri el: alig több, mint százezer ilyen lakhely van az országban, miközben Ausztriában az otthonok 23, Franciaországban 17 százaléka ilyen.

A hazai arányokat ráadásul a budapesti számok is erősen torzítják. „A mi nyilvántartásunkból például kiderül, hogy Budapesten 88 ezer bérlakás van önkormányzati kézben, amibe nem beleértendő az állami fegyveres testületek, tehát a katonaság és a rendőrség bérlakásállománya. Ha azt nézzük, hogy a fővárosban 2 millió ember él, rájuk pedig nagyságrendileg 750 ezer lakás jut, akkor azt látjuk, hogy a 88 ezer lakás ennek 12 százaléka. Ezt egyenlíti ki 8 százalékra az országos átlag, ami jól mutatja, hogy vidéken végképp rossz a helyzet. Vannak olyan kisebb települések, ahol bérlakás egyáltalán nincs” – emeli ki Németh Miklós ingatlanforgalmi szakjogász, az önkormányzatok ingatlankezelőit összefogó Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének főtitkára.

A helyzet még Szlovákiában is sokkal jobb, a szabályozás már ott is kedvezőbb. Ennek oka az, hogy felismerték, a kisebb településeken az önkormányzatnak kell lakásokat építeni, illetve ingatlanokat vonni be a bérlakásállományba. „Erre náluk a tavaly január 1-jétől érvényben lévő szabályozás lehetőséget is ad, azóta a korábbi 4-5 százalékos bérlakásarány egyre nő. Nálunk erre gyakorlatilag nincs mód, nincs meg az a biztonság, ami lehetőséget adna arra, hogy az önkormányzatok bérlakást építsenek vagy ingatlanokat vásároljanak erre a célra. Ahhoz, hogy ez megkezdődhessen, rendbe kellene tenni a jogszabályi környezetet, módosítani kellene a lakástörvényt és megfelelő pénzügyi kondíciókat kellene teremteni” – emeli ki a főtitkár.

Mint mondja, próbálkozások így is vannak, például Szombathelyen az önkormányzat a magánpiacról von be ingatlanokat bérlakásnak, és azoknak, akik ezekre rászorulnak, egyfajta lakbértámogatást is ad. A fővárosi XIII. kerületben passzív bérház is épült, a városrészben pedig az elmúlt 13-14 évben összesen mindegy 600 bérlakás létesült. Kőbányán szintén történt építkezés, de máshol ez nem jellemző, noha az önkormányzatok mindenhol rendelkeznek telkekkel. Viszont többségüknek a már meglévő bérlakásállomány fenntartása, felújítása is gondot okoz. Miskolc például nagyjából hétezer önkormányzati bérleményével küszködik, Szegeden és Győrben is nagyságrendileg ennyi ilyen ingatlan van csak. Debrecenben és Pécsett ötezer önkormányzati lakásról tud a szövetség, míg Zalaegerszegen 1500 ilyen otthon érhető el.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu