Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csökkenőben van az állami iskolafenntartó tartozása
A Klik teljes adósságállománya jelenleg 7,9 milliárd forint, ebből 719 millióval az önkormányzatoknak tartozik az intézményfenntartó

Jelentősen csökkent nyár végére az állami iskolafenntartó adósságállománya, de augusztus végén még mindig csaknem nyolcmilliárd forintnyi tartozása volt. Az elmaradások legnagyobb része áruszállításokhoz köthető, az államháztartási szereplőknél felhalmozódott adósság kevesebb, mint egymilliárd – írja a Magyar Nemzet.


Hamarosan mérlegre kerül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) teljesítménye, Tállai András közlése szerint ugyanis a kormány még az ősszel napirendjére tűzi a Klik tevékenységének értékelését, és „a továbblépést megalapozó döntéseket is meghozza”.

A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity Istvánnak adott írásbeli válaszában jelezte: a központ lejárt tartozásállománya a 2015. augusztus 27-én nyilvántartott állapot szerint 7,9 milliárd forint volt, ami a központ éves előirányzott működési költségvetésének másfél százaléka.

A legtöbb tartozás – 6,3 milliárd forint – a dologi kiadások terén jelentkezett, míg a ki nem fizetett nem rendszeres személyi juttatások (például jubileumi jutalom) 1,7 milliárd forintot tettek ki – részletezte az államtitkár, hozzátéve: a személyi kifizetések nagyobb része azóta megtörtént.

Az adósságállomány tetemes, ennek ellenére már sokkal jobb a helyzet, mint korábban, a Magyar Államkincstár adatai szerint ugyanis július végén még 12,5 milliárdnyi volt a Klik tartozása, vagyis az elmaradások több mint harmadát, mintegy 4,6 milliárd forintot egy hónap leforgása alatt sikerült rendezni.

A nyár végén rögzített, csaknem nyolcmilliárdos adósságból egyébként 835 millió forint irányul államháztartáson belülre: az önkormányzatoknak például 719 millióval tartozik a Klik. Államháztartáson kívüli adósságokból 7,1 milliárdot rögzítettek, ennek legnagyobb része (3,4 milliárd forint) áruszállításokhoz kötődik, míg a közüzemi szolgáltatóknak 964 millió forinttal tartozott nyár végén a központ.

Az adatokból kiderült az is, hogy a teljes tartozásállomány legnagyobb része – csaknem három és fél milliárd – hatvan napon túli lejárt tartozás. Tállai András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a közüzemi szolgáltatókkal szembeni elmaradások rendezése folyamatos, sőt az adatlekérés ideje óta döntő részben már meg is történt.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter 2014 májusában költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a Klik és az általa fenntartott intézményrendszer 2014., illetve 2015. évi működésének biztonsága érdekében, így folyamatosan figyelemmel kíséri a fenntartó pénzügyi folyamatait.

„A Klik decentralizált keretgazdálkodást folytat, ahol a tankerületek működési és felhalmozási kereteikkel önállóan, felelősséggel gazdálkodnak. Az egyes intézmények költségvetési előirányzatai felett a tankerületi igazgató a kötelezettségvállaló” – tette hozzá.

A Magyar Nemzet információi szerint az iskolák mindennapjait ettől a tanévtől kezdve úgynevezett kincstári kártya könnyíti meg, ennek lényege, hogy minden intézményvezető szabadon rendelkezhet egy bizonyos keretösszeggel, így nem kell a legkisebb kiadások esetén is tankerületi engedélyeztetési eljárást lefolytatni.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu