Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 23.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A vidékfejlesztés és a környezetvédelem aktualitásai
Szakmai napot tartott a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Öko Water Management Kft. Darvason

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és az Öko Water Management Kft. „Vidékfejlesztés és környezetvédelem” címmel szakmai napot tartott a Hajdú-Bihar megyei Darvason. A rendezvényen – többek között – az új vidékfejlesztési tervről, a 2015-ös közmunkaprogramokról, valamint a hatósági engedélyeztetési eljárás átkerült feladatairól hangzottak el előadások, majd a résztvevő polgármesterek a helyi bio szennyvíztisztító telep működésével is megismerkedhettek.


A rendezvényt Olajos Mihály szentpéterszegi polgármester nyitotta meg, majd Buk György, Darvas első embere mondott köszöntőt, bemutatva a 600 lelkes település múltját és jelenét az egybegyűlteknek. Csikász Gábor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) referense az Európai Bizottság által augusztusban jóváhagyott új vidékfejlesztési terv sajátosságairól beszélt, különös tekintettel az önkormányzatokat érintő pályázati lehetőségekre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok részvételével megalakult, mezőgazdasági termelést végző szociális szövetkezetek is bekapcsolódhatnak az agrártámogatások igénylésébe, továbbá javasolta a polgármestereknek, hogy lépjenek be a területi LEADER akciócsoportokba, mert csak így tudnak részt venni a helyi fejlesztési stratégiák kidolgozásában. Kiemelte a kis- és mikrotérségi, illetve a települések és a gazdasági szereplők közötti együttműködésre alapuló projektek jelentőségét, s elmondta azt is: az új agrártámogatási rendszerben egyszerűbbek, hatékonyabbak lesznek a pályázati eljárások, s könnyebbé tették az elszámolást és az elbírálást is.

Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinetjének főtanácsadója a magyarországi közmunkaprogramok történetét, szerkezeti felépítését, legfontosabb célkitűzéseit, pénzügyi és pályázati feltételeit, illetve a programokon belüli, többnyire szakképesítést nyújtó képzési lehetőségeket mutatta be, amelyek a közfoglalkoztatottak foglalkoztathatóságát is jelentősen növelhetik. A főtanácsadó beszélt az új típusú, illetve kiterjesztett közmunkaprogramokról is, amelyek keretében a közfoglalkoztatottak akár az önkormányzati bérlakások felújításában vagy graffiti-eltávolításban is közreműködhetnek.  Mint a polgármesterek megtudhatták, az idei 270 milliárdról jövőre 340 milliárd forintra nő a közmunkaprogramok előirányzott kerete, ám ezentúl ez csak a bérekre lesz fordítható, a munkálatok végrehajtásához szükséges szerszámokra, gépekre, berendezésekre a vidékfejlesztési program pályázatain keresztül lehet majd biztosítani a forrásokat.

Borbélyné Dr. Lassú Edina, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője a hatósági engedélyeztetési eljárás átkerült feladatairól tartott előadást. Mint elmondta, tavaly szeptembertől a vízügyi és vízvédelmi hatáskör a megyei katasztrófavédelmi hatóságok hatáskörébe tartozik, így azóta a 12 megyei központ a felelős például a létesítési-, az üzemeltetési- és a fennmaradási engedélyek kiadásáért, illetve visszavonásáért, a vízbázis kijelölésért, a nem közművel összegyűjtött kommunális szennyvíz összegyűjtésével foglalkozó szolgáltatók nyilvántartásba vételéért, illetve a vízgazdálkodási bírság kiszabásáért.

A konferencia záró előadásában Máté József, az 1990-ban alakult, elsősorban növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó darvasi Csiff-Land Kft. ügyvezető-tulajdonosa és Reisert László, az Öko Water Management Kft. ügyvezetője mutatták be az egybegyűlteknek, hogyan működött együtt a két cég a helyi bio szennyvíztisztító telep megvalósításában. Végül a konzultáció résztvevői – akárcsak a korábbi nyíradonyi szakmai napon – helyszíni szemlén ismerkedhettek meg a hagyományos szennyvíztisztító telepeknél jóval olcsóbban kivitelezhető és fenntartható bio szennyvíztisztító működésével.

A MÖSZ szeptemberben megkezdődött őszi vidékfejlesztési konferencia sorozata következő állomásai Keszthely, Bük, Rábaszentmihály, Szigliget, Tata, Kozárd és Gödöllő lesznek.

Forrás: möszlap.hu

Letölthető tartalmak:
- Csikász Gábor előadása 
- Lőrincz Leó előadása 
- Borbélyné Dr. Lassú Edina előadása 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu