Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nyugat-Magyarországon tartanak a bevándorlóktól
Abda önkormányzata közleményt adott ki: lehetőleg senki ne adja ki ilyen célra ingatlanjait

Menekültstátust kapott külföldiek letelepedésétől tartanak Abdán, ezért az önkormányzat közleményt adott ki: lehetőleg ne adják ki ilyen célra ingatlanjaikat a lakók. A megkérdezett polgármesterek véleménye is beszédes korrajzot ad – írja a Kisalföld.


Íme, az abdai polgármester levele: „Az utóbbi napokban (hetekben) néhány olyan információ jutott el hozzám, hogy ingatlanok kiadásával, bérbeadásával foglalkozó személyek és vállalkozások lakásokat és házakat keresnek hosszú távra olyan személyek számára, akik nem magyar állampolgárok ugyan, de itt-tartózkodásuk bizonytalan időre legálissá vált. Tiszteletben tartva a magántulajdon feletti rendelkezés jogát (...) arra kérem önöket, hogy lehetőleg ilyen célra ne adják ki ingatlanjaikat, mert ez – megítélésem szerint – nem szolgálja a településünk és az itt lakók érdekeit és feltehetően hosszabb távon a tulajdonosokét sem, valamint akár közbiztonsági problémákat is felvethet” – írta Szabó Zsolt.

A Kisalföld megkereste a település vezetőjét. 

„Azt kell látni, hogy bár nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik a kérdés, számos következménye az önkormányzaton fog csattanni – mondja a polgármester. Szabó Zsolt számára személyes beszélgetés közben derült ki, hogy az egyik Abdán élő férfit megkeresték. A kérdés az volt, hogy kiadná-e ingatlanját akkor is, ha a megbízott ügynökség által képbe került bérlő olyan lakókat szállásolna el, akik már megkapták a menekültstátust. A válasz kategorikus „nem” volt és ezután a polgármester által közzétett levélre a Facebookon mindjárt sorjázni is kezdtek a túlfűtött vélemények. Például: „Előfordulhat, hogy valaki menekülteknek adja ki a házát?” „Csak remélni merem, hogy ilyen buta gondolat egy abdai embernek sem jut az eszébe." „Akiről kiderül, hogy menekülteknek adja ki a házát, az hazaáruló és törvényt sért (...).”

„Az idegenellenességnek magam sem vagyok híve – mondta Szabó Zsolt –, de azt meg kell érteni, hogy a mostani helyzetben senki nem tudja, ennek mi lesz a vége. Kell-e tartanunk például betegségtől, közbiztonsági problémáktól.” „A település életében egy ilyen albérleti viszony komoly feszültséget keltene, biztos vagyok abban – tette hozzá a polgármester –, hogy ma egyetlen önkormányzat sem kapkodna két kézzel a beköltözni vágyó menekültek után.”

Bár az érintettek elzárkóznak mindenféle nyilvánosságtól, sikerült kiderítenünk, hogy egy győri, külvárosi lakóházban hónapok óta éltek külföldi állampolgárok, de a mostani menekültellenes közhangulatban a tulajdonos végül úgy döntött, jobb a szomszédokkal a békesség. Végül megvált a bérlőtől, amely valójában egy szervezet volt, s teljes titoktartást és védelmet biztosított a gondjaira bízott külföldieknek.

A megyei napilap kikérte néhány másik polgármester véleményét, mit tennének hasonló helyzetben. 

Nagy Imre Attila, Győrújfalu: „Én sem támogatnám a menekültek beköltözését. Nem gondolom, hogy ne lenne köztük sok rendes ember, akár más albérlők között, de a jelenlegi helyzetben ez felesleges feszültségeket gerjesztene.”

Muraközi László, Bőny: „Szóba került már a kérdés a faluban, és mindenki ellenezné a menekültek beköltözését. Az önkormányzatnak nincs beleszólása más ingatlanügyébe, de megpróbálnánk az illetőt lebeszélni arról, hogy ilyen célra adja ki a házát.”

Balogh Ervin, Nyalka: „Nem az a kérdés, hogy én személy szerint mit gondolok a menekültekről, egy polgármester nem hagyhatja figyelmen kívül a lakók véleményét. Nincs beleszólásunk, hogy ki milyen célra adja ki az ingatlanját, de megkérném az illetőt, hogy gondolja meg magát.”

Bolla Tünde, Bakonypéterd: „Mindenképpen beszélnék azzal, aki ilyen célra adná ki a lakását, így is épp elég rossz hatással van a menekültkérdés a közhangulatra. Ez egy kis bakonyi falu, az idősek félnek, benne van mindez már a levegőben.” 

Forrás: Kisalföld

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu