Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több helyen felmondott a Baptista Szeretetszolgálat
A Magyar Államkincstár intézkedése miatt meghozott döntés a fővároson kívül 11 megye 273 települését érinti

Több településen is felmondta a Baptista Szeretetszolgálat a házi segítségnyújtásra vonatkozó, önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződést, miután a Magyar Államkincstár (MÁK) költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen, majd augusztus elején leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását – közölte a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.


Révész Szilvia elmondta: a MÁK intézkedése a fővároson kívül 11 megye 273 települését, országosan körülbelül 9000 ellátottat és 1200 dolgozót érint. Hozzátette: a szeretetszolgálat intézményeinek 29 településsel, az érintett települések mintegy 10 százalékával volt ellátási szerződése.

A kommunikációs igazgató kitért arra, hogy több helyen a gondozók a finanszírozás felfüggesztése után is folytatják a munkát: jelenleg a gondozottak negyedét, 2000-2500 idős embert lát el ily módon körülbelül 400 gondozó. Szólt arról, hogy a szeretetszolgálatnak akad olyan intézménye, ahol a tartalékokból meg tudják oldani az ellátást, máshol tiszteletdíjas társadalmi gondozókkal vagy önkéntesekkel látják el ezt a feladatot.

Azokon a településeken, ahol nem tudják folytatni a gondozást a szeretetszolgálat munkatársai, az önkormányzatokhoz és más egyházi vagy civil ellátókhoz fordulhatnak az ellátásra szorulók – jegyezte meg. Révész Szilvia kiemelte: az önkormányzat bármennyi időst elláthat, nincs jogi akadálya, hogy átvegye az ellátottakat és a gondozónőket.

Hozzátette: a szeretetszolgálat több főállású kollégája már más ellátóknál dolgozik és továbbra is ellátja a gondozottjait. Mindent megtesznek azért, hogy az ellátottak minél hamarabb új önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartóhoz kerüljenek, és a gondozók helyzete is rendeződjön – emelte ki.

Révész Szilvia kérdésre elmondta: mintegy évi 2 milliárd forintra tehető a csaknem 9 ezer idős ember ellátása 1200 dolgozót számolva, az összeg mintegy 90 százaléka bér és járulék, 10 százaléka dologi kiadás.

A MÁK intézkedése Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 891 ellátottat és 128 gondozót érint, 42 gondozó a finanszírozás felfüggesztése ellenére is ellát körülbelül 330 gondozottat. A megyében a Baptista Szeretetszolgálat kenderesi és karcagi telephelyekkel rendelkezik.

Pádár Lászlóné, Kenderes polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: az önkormányzat 2012. január 1-jén kötött szerződést a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szolgáltató Központtal a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az Idősek Klubja Nappali Ellátás, a tanyagondnoki szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat és a családgondozás ellátására. Elmondása szerint a településen dolgozó 37 gondozónő és a mintegy 270 gondozott közül többen fordultak hozzá a kialakult bizonytalan helyzet miatt.

A polgármester szükségesnek nevezte a gondozottak felülvizsgálatát, mert úgy véli, hogy ennek következtében az ellátásra szorulók száma akár a felére is csökkenhet. Beszámolt arról is, hogy a minisztériumhoz fordult, mivel véleménye szerint országos problémáról van szó, az ezt követő információk birtokában a karcagi kistérségi társulás soron kívüli ülést tart majd – fűzte hozzá.

A Baptista Szeretetszolgálat másik Jász-Nagykun-Szolnok megyei telephelyének, Karcagnak a polgármestere, Dobos László (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: az önkormányzat nem kötött feladatellátási szerződést a szeretetszolgálattal, amelynek 25-30 alkalmazottja mintegy 180 gondozottat látott el a városban. Hozzátette: a településen a karcagi kistérség családsegítő központjához fordulhatnak az ellátásra szorulók, ahol szükség esetén további gondozókat is felvehetnek.

A támogatás felfüggesztését az indokolta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2015. július 31-én nyomozást rendelt el költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a Magyar Államkincstár az MTI-t. A Baptista Szeretetszolgálat fellebbezését a kincstár megkapta, a Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság felterjeszti azt a központ részére, amelynek ezt követően 60 nap áll rendelkezésre az elbírálásra – közölték.

A pestisracok.hu augusztus 25-én számolt be arról, hogy augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni.

A cikk arról is beszámolt, hogy az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat augusztus közepén mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. A munkavállalóknak átadott levél szerint csoportos leépítés történt, ugyanakkor a dolgozókkal olyan papírt írattak alá, amely szerint közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, így végkielégítést sem kapnak.

Erre reagálva a szeretetszolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében korábban azt írta: a feljelentés okát nem ismerik, de az ellenőrzés során mindenben együttműködnek a hatóságokkal és fenntartói biztost neveztek ki az államkincstári ellenőrzéssel érintett, önállóan működő és gazdálkodó intézményekhez. Ugyanakkor kiemelték: az ellátás 10 százalékát érintő vizsgálat ellenére a felfüggesztés országos kiterjesztését túlzónak és indokolatlannak, illetve jogszerűtlennek is tartják.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu