Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több tízezer közfoglalkoztatott képzése indul jövőre
Főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő OKJ-képzéseket, illetve betanító képzéseket indítanának

Mintegy 30 milliárd forintos kerettel, uniós támogatással indulhat jövőre a közfoglalkoztatottak képzését célzó program. A tervek szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezik – írja a Magyar Idők.


Jövőre kezdődhet meg a közfoglalkoztatottak képzését célzó, mintegy 30 milliárd forintos kerettel uniós támogatásból tervezett program, melynek részeként 2016–2018 között körülbelül 85 ezer ember juthatna az elhelyezkedését segítő ismeretekhez – tudta meg a Magyar Idők. A Belügyminisztérium (BM) még nyár elején tett említést arról, hogy több ezer közmunkás számára indítana nagyszabású képzési programot. Mivel azonban az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése elnevezésű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból finanszírozni tervezett program (GINOP-6.1.1-15.) az operatív program előkészítése, időtartama az éves fejlesztési keret módosítása miatt – amely a konzorciumi partnerek változása miatt merült fel – kitolódott, ezért a projekt tervezési felhívása is csak augusztus 28-án jelent meg.

A képzési programot a kormány a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal vezetésével, a Belügyminisztérium együttműködésével és a megyei kormányhivatalok bázisán keresztül kívánja megvalósítani. A konzorciumnak az elkészített pályázatot 2015. október 30-ig kell beadnia, a támogatási szerződés megkötését követően kezdődhet  a szakmai tevékenységek (azaz a képzések szervezésének) előkészítése. Első körben meghatározzák a képzési szakirányokat, majd ajánlattételi felhívással választják ki a képzéseket megvalósító képző intézményeket. A nyertes ajánlatok alapján határozzák meg a képzés jegyzéket. A célcsoporttagok a képzési jegyzékben szereplő szakirányokból választhatnak, s jelentkezhetnek a képzési programokra, amelyek várhatóan a jövő év során indulhatnak el.

A kormány tervei szerint két év alatt 85 ezer embert vonnának be a programba, ebből 80 ezer általános iskolai, vagy annál alacsonyabb végzettségű lenne. Az előzetes ütemezés alapján 2016 első negyedévében közel 30 ezer ember bevonását tervezzük – közölte a Belügyminisztérium. Az elképzelések szerint főként felzárkóztató és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő, állam által elismert OKJ-képzéseket, illetve munkakör betöltésére képesítő úgynevezett betanító képzéseket indítanának, de a konkrét szakirányok kiválasztása még zajlik.

A kiemelt projekt keretében támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régiókban (észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli) magyarországi lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, tankötelezettségüket teljesített, elsősorban alacsony iskolai végzettségű, befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek, akik közfoglalkoztatási jogviszonyban vagy munkaviszonyban állnak.

A GINOP projekt újdonsága, hogy a képzésbe vonást megelőzően – minden célcsoporttag esetében – kötelező az egyén képzési életútjának, készségeinek és kompetenciájának felmérése, ami alapján konkrét képzési javaslatokat tartalmazó egyéni képzési terv készül. A képzési tervben rögzíthető javaslatként, hogy  – figyelembe véve a célcsoport alacsony iskolai végzettségét – további, a tényleges (szakmai) képzésen kívül képzést kiegészítő tevékenység is nyújtható. Emellett a résztvevők számára a képzés időtartama alatt a képzésben maradás, annak sikeres elvégzése, illetve a képesítés megszerzése érdekében folyamatos mentori szolgáltatás nyújtását tervezzük – közölte a szaktárca.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu